Index Vakbarát Hírportál

Sokkal több halottja lehet a guatemalai vulkánnak

2018. június 6., szerda 05:39

Eddig hetvenöt holttestet találtak a mentőmunkálatok során a forró hamu alatt Guatemalában a Fuego vulkán vasárnapi kitörése után. Csaknem kétszáz embert eltűntként tartanak nyilván, ami azt jelenti, hogy még sokkal több áldozata lehet az egész településeket megsemmisítő természeti katasztrófájának.

Guatemala 32 vulkánja közül a Fuego (Tűz) volt a legveszélyesebb, hatókörében legalább 100 ezer ember élt, akik közül több mint háromezret kellett azonnal evakuálni. Ennek ellenére meglepetésként érte a szakembereket a vulkán kitörése, nem sokkal előtte az aktivizálódás jeleit korábban is adó vulkánnal kapcsolatban a katasztrófavédelem vezetője azt mondta, nem várható robbanás a következő napokban.

Hiába voltak evakuálási gyakorlatok a lakosság körében, élesben mégsem ment minden a tervek szerint, mert a vulkán a vártnál sokkal előbb tört ki, a tragédia a véltnél gyorsabban zajlott le.

A hamueső elérte az 50 kilométerre fekvő fővárost, Guatemalavárost is, igazi veszélyt azonban közelebbi települések számára jelentett a helyenként méteres hamu és a forró láva maga alá temette El Rodedo települését is. A hamu és a forró gázokkal teli törmelékek lezúduló elegye nagy sebességgel mozog, a biztonságosnak hitt magaslatokon is veszélyes lehet, amit az alábbi felvétel is mutat:

Antigua városában minden sarkon gyűjtést tartanak az otthonaikat elveszítetteknek – írta beszámolók alapján a BBC. Az iskolák bezártak, a várost is elérte a hamueső, de nem sújtotta életveszélyesen.  

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Sokkal több halottja lehet a guatemalai vulkánnak

Rengeteg az eltűnt a falvakat maga alá temető vulkánkitörés után. Eddig 75 holttest került elő.

43 · Jun 06, 2018 05:39am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Rovatok