Index Vakbarát Hírportál

Macron és Trump telefonbeszélgetése: olyan ez, mint a kolbász

2018. június 6., szerda 15:34

Telefonbeszélgetést folytatott Emmanuel Macron francia és Donald Trump amerikai államfő. A téma ezúttal is, mint az elmúlt napokban több magas szintű megbeszélésen, a kereskedelmi háború volt, de részletek most nem nagyon szivárogtak ki.

Otto von Bismarck porosz vaskancellár egyik legismertebb mondása szerint „a törvények olyanok, mint a kolbász. Jobb ha nincs ott az ember, amikor készülnek”. Emmanuel Macron ezt a bon mot-t idézte, amikor francia újságírók arról kérdezték, hogy miként sikerült a Donald Trumppal folytatott telefonbeszélgetése  - NBC News .

Vámháború

A hívás előzménye, hogy Donald Trump személyes döntése alapján

május 31-től már az Egyesült Államok szövetségesei, így az Európai Unió, Kanada és Mexikó sem mentesül a márciusban kivetett alumínium- és acélvámok alól.

Ez a barátságtalannak és agresszívnak gondolt Trump-lépés minden érintettnél ellenszenvet váltott ki. A legsarkosabban talán Justin Trudeau fogalmazott, a kanadai miniszterelnök szerint Trump azt mondja, hogy a kanadai acél fenyegetést jelent az amerikaiaknak, nem tudom miért mondja, hiszen a kanadai acél felhasználója éppen az amerikai védelmi ipar, vagyis inkább védelmet jelentünk. De Trump megvitatta a kérdést Theresa May brit miniszterelnökkel is.

A francia elnök ezek után hívta fel június 5-én az amerikai elnököt. A nemzetközi sajtóban belső forrásokra hivatkozva az jelent meg, hogy a beszélgetés tónusa borzalmas volt. Maga Macron a beszélgetés tartalmáról nem osztott meg érdemi információkat, a kolbász-analógiára hivatkozva.

A Fehér Ház sem kommentált részletesen, annyit közölt, hogy a beszélgetés a kereskedelemre és a bevándorlásra összpontosított,

Új kommunikáció

Macron és Trump találkozásai mindig fokozott érdeklődésre tartanak számot, emlékezetes eset volt, amikor Trump némi korpát is eltávolított Macron zakójáról, az NBC most emlékeztet rá, hogy Macron egészen más kommunikációs stratégiát folytat az újságírókkal, mint elődje, Francois Hollande, aki előszeretettel „intimpistáskodott”.

„Mi itt Párizsban azt tartjuk, hogy nem érdekes, hogy egy beszélgetés hogy zajlott, mennyire volt hideg, langyos, vagy meleg hangulatú, a lényeg a végeredmény és én azt szeretem, ha dolgozunk, ha megyünk előre.” - kommentált az elnök.

Macron eddig büszke volt arra, hogy milyen jó, mennyire személyes a kapcsolatrendszere Trumppal. Ahogy fogalmazott, „bár a kereskedelmi és migrációs kérdésekben nem értünk egyet, de a kanadai G7 találkozón hasznos és őszinte eszmecserét folytattunk.”

Rovatok