Index Vakbarát Hírportál

Tömegesen jutottak balkáni lőszerek Szaúd-Arábiába és szélsőséges szunnita milíciákhoz

2018. június 6., szerda 10:45

Egy bonyolult fegyverszállítási láncolat segítségével szerb és bosnyák fegyverek és lőszerek jutottak a szaúdi hadsereghez, majd jemeni és szíriai szélsőséges szunnita szervezetekhez. Mindezt balkáni oknyomozó újságírók tárták fel. A hatóságok egymásra mutogatnak, és úgy tűnik, valójában nem próbálják megállítani ezt a kereskedelmi láncot.

A nemzetközi fegyverkereskedelem az egyik legkevésbé átlátható üzlet. Ahol aktív fegyveres konfliktus zajlik, és jelentős számban van szükség kézifegyverekre, vagy lőszerre, ott

a harcoló felek nem ritkán a lakosság kifosztásából szereznek forrást a fegyvervásárlásokhoz.

Természetesen a nemzetközi hatóságok sem ezt nem támogatják, sem a terroristák fegyvervásárlásait, ám valamilyen csatornán, brókerek, közvetítők, hamisított iratok és engedélyek révén az áru mégis mindig megtalálja az útját a fizetőképes kereslethez.

Újságírók tárták fel

Balkáni oknyomozó újságírók egy csoportja, a Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) hálózat tagjai most részletesen feltártak egy különösen bonyolult szállítási láncot. Az ugyan máskor sem ritka, hogy több ország cégeit járja meg egy-egy szállítmány, hogy ne legyen egyértelmű, hogy mégis ki szállít, kinek, ám ez a jól bejáratott, elsősorban 2015-ben és 2016-ban működő lánc talán még így is összetettnek mondható.

Az unión kívüli Szerbia, illetve Bosznia és Hercegovina lőszereit, és részben fegyvereit, bosnyák kereskedők szállították az Egyesült Királyság cégeinek, ahonnan Szaúd-Arábiába ment az áru, innen végül Jemenbe és szíriai és jemeni szélsőségesekhez is jutott a több millió lőszerből.

A lánc minden egyes elemében olyan kereskedelmi irányba kértek a cégek engedélyeket, amelyet a hatóságok különösebb vizsgálatok nélkül engedélyeztek.

Nem volt rálátásuk

Természetesen, ha lett volna valaki, aki a kiindulópontot egyben látja azzal, hogy a szerb állami Krušik Valjevo, a Zastava és a bosnyák Igman cégek lőszereivel ölik a civileket Szíriában, illetve Jemenbenm biztosan felmutatta volna valaki a stop-táblát.

A különböző országok hatóságait azonban sorra megtévesztették, és így a szállítmányok akár olyan szélsőséges szunnita szervezetekhez is eljutottak, mint az ISIS.

A BIRN újságíróinak feltárása szerint a különböző fegyverüzletek összértéke akár az egymilliárd eurót is elérhette,

A britek lassúak voltak

Az újságírók számára kiderült, hogy a brit hatóságok elsősorban ott hibáztak, hogy a számukra meghatározott szűk „megállítási” határidők alatt nem fékezték meg a szállítmányokat, mert nem rendelkeztek terhelő indformációkkal és mint utólag megindokolták, nem volt az EU-n kívüli Boszniával jól bejáratott információcsere mechanizmus.

Mehet tovább

A főleg AK-47-es golyókat és úgynevezett mesterlövész lőszereket maga a szaúdi hadsereg is használta elsősorban jemenben, de jutott belőle a szíriai és jemeni csatatéren harcoló szövetségeseinek is.

A Balkan Insight portálon megjelent riport zárómondata szerint Szarajevó továbbra is exportál lőszert Rijádba.

Rovatok