Index Vakbarát Hírportál

Az amerikaiak elfogtak egy férfit, most szabadon engednék. A férfi tiltakozik

2018. június 7., csütörtök 10:52

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerdán bejelentette, szabadon enged egy amerikai állampolgárt, Szíriában, akit azzal gyanúsítottak, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet oldalán harcolt. A férfit az iraki amerikai erők 8 hónappal ezelőtt tartóztatták le, írja az MTI.

A tárca közleménye a csak John Doe-ként (álnév) említett férfiról azt írja, hogy szaúdi-amerikai kettős állampolgár. "John Doe" egyébként tagadja, hogy bármi köze lett volna az Iszlám Államhoz. Soha nem is emeltek vádat ellene.

A férfit képviselő az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) nevű jogvédő szervezet a döntést közleményében egy amerikai állampolgár elleni szégyenletes eljárásnak minősítette. A dokumentum szerint az amerikai kormány valójában elismerte, hogy nincs semmi oka a férfi további őrizetben tartására, aki nem jelent veszélyt. Ahelyett azonban, hogy biztonságos helyen elengednék, ehelyett "egy háború sújtotta országban akarnak az út szélére vetni egy amerikai állampolgárt, minden fajta biztonsági garancia nélkül".

Az amit a washingtoni kormány kínál az nem szabadon engedés, hanem halálos ítélet - írták. Az ACLU, amely két hónapja kapott felhatalmazást a férfi védelmére, sikeresen megtámadta azt a döntést, hogy a férfit beleegyezése nélkül Szaúd-Arábiába szállítsák.

Az amerikai igazságügyi tárca szerdán bejelentette, az amerikai hadsereg felajánlotta a férfinak, szabadon engedik egy meg nem nevezett szíriai városban vagy egy szíriai menekülttábornál. A férfi azonban egyiket sem fogadta el, és tiltakozik az ellen, hogy Szíriában engedjék el. A minisztérium ezek után közölte, hogy egy szíriai városban fogják elengedni a férfit. A bíróság döntése értelmében a férfit 72 órás várakozási időt követően szabadul.

Rovatok