Index Vakbarát Hírportál

2024-re teszi Áder, hogy teljesítjük a NATO feltételét

2018. június 8., péntek 17:33

A NATO védelmi miniszterei a katonai szövetség Afganisztánnak nyújtott támogatásának folytatása, az afgán biztonsági erők finanszírozásának 2024-ig tartó kiterjesztése mellett határoztak, és elkötelezték magukat a békefolyamat előmozdítása és a teljes megbékélés megteremtése mellet, jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken, a NATO-tagországok kétnapos védelmi miniszteri tanácskozása után.

Az MTI beszámolója szerint a szövetség arra szólítja fel az afgán kormányt, hogy az őszre tervezett választások sikere érdekében folytassa a korrupcióellenes harcot, és biztosítsa a nemzetközi emberi jogokat minden afgánra kiterjedően.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a tanácskozást követően tartott sajtótájékoztatóján közölte, a NATO felkérte a tagországokat, hogy segítsék a közép- keleti régiókban tevékenykedő misszióit. Magyarország készen áll arra, hogy az Afganisztánban és az Irakban szolgálatot teljesítő NATO-erőket további katonákkal támogassa - tette hozzá.

Áder János pedig Varsóban szólt a NATO-val kapcsolatban a Bukaresti Kilencek államfői találkozója után. Azt mondta az MTI szerint, hogy Magyarország 2024-re teljesíti a védelmi kiadásokra vonatkozó NATO-követelményeket.

A varsói csúcstalálkozó egyik fő témája az volt, hogyan lehet a NATO költségvetését növelni, és a tagállamok biztonságát hogyan lehet erősíteni.

Rovatok