Index Vakbarát Hírportál

Irakban fogták el a 14 éves német lány gyilkosát

2018. június 8., péntek 15:23

Irakban elfogták a 14 éves wiesbadeni lány, Susanna megerőszakolásával és meggyilkolásával gyanúsított fiatal férfit, írja az MTI Horst Seehofer német belügyminiszter pénteki bejelentése nyomán.

A 20 éves férfit a kurd hatóságok fogták el péntekre virradóra Irak északi részén, Erbíl közelében. "Az Ali Bassár nevű gyanúsított kézre kerítése nem vigasz az áldozat családjának, de a brutális bűncselekmény feltárása és az elkövető felelősségre vonása szempontjából nagyon fontos" – mondta Seehofer, aki szerint az elfogás a német és a kurd hatóságok sikeres együttműködésének eredménye.

Ali Bassár 2015-ben menedékkérőként érkezett Németországba, majd az erőszak és a gyilkosság után családjával (szüleivel és öt lánytestvérével) együtt távozott az országból. Egyelőre nem tudni, hogyan kerülhet vissza Németországba, mivel Németország és Irak között nincs kiadatási egyezmény, ez azonban nem zárja ki, hogy az egyik ország a másik kérésére átadjon a területén tartózkodó személyeket.

A német sajtóban Susanna néven emlegetett lányt május 22-én vagy 23-ra virradóra előbb megerőszakolták, majd meggyilkolták, holttestét pedig elrejtették egy nehezen megközelíthető ipari terület közelében. Az ügynek, Ali Bassár mellett, egy másik gyanúsítottja is volt, egy 35 éves török menedékkérő, ám őt szabadon engedtek, mert nem bizonyult megalapozottnak a gyanú ellene.

Ali Bassárról egy 13 éves menekült szolgált a legfontosabb információkkal, ám mire a nyomára bukkantak, családjával meglépett, az eddig ismert nevüktől eltérő személyazonossággal Düsseldorfból repülővel Isztambulba, onnan pedig Erbílbe utaztak. A nyolcfős család úti okmányai rendben voltak, de a repjegyeken más nevek álltak. Pénteken ezzel kapcsolatban azt mondták: a rendőrség csak az úti okmányok ellenőrzésére jogosult, a repjegyeket mindig az adott légitársaság kezeli.

A lány keresésében több száz rendőr vett részt, holttestét szerdán találták meg.

(Borítókép: A meggyilkolt lány fotója a gyilkoság helyszínén. Fotó: Boris Roessler / dpa / AFP)

Rovatok