Index Vakbarát Hírportál

Többtucatnyi szíriai civilt bombáztak le orosz gépek

2018. június 8., péntek 10:50

Legkevesebb 38 civil halt meg egy csütörtök esti bombázásban Szíria északnyugati részén. Az Idlib kormányzóságban található Zardana városra mért légicsapás valószínűleg orosz erők számlájára írható – írja a londoni székhelyű, de mégis kiterjedt szíriai informátori hálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Az áldozatok négy nő és négy gyerek is van; ráadásul a halálos áldozatok száma valószínűleg növekedni fog, mivel a romokat nem takarították el, és a kórházakban 50 súlyos sebesültet ápolnak.

A török befolyási zóna és az Aszad-rezsim területei közé ékelődött Idlib kormányzóság a legnagyobb ellenzéki ellenőrzés alatt álló régió az országban, ahová a többi, a rezsim által elfoglalt vidékről ( például Kelet-Gútából ) is tízezrével menekültek oda a felkelők fegyveresei és aszadék megtorlásától tartó civilek.

A talpon maradt milíciák nagy része azonban erős dzsihadista szervezetekhez tartozik. Ezek állandó mutálódását, belharcait és koalíciókötéseit nehéz követni; az biztos, hogy a meghatározó szervezet a Hajat Tahrír as-Sám (Szervezet a Levante Felszabadításáért), mely 2016 nyarán vált ki az al-Kaidából, először csak névleg, de később ténylegesen is szembefordulva az anyaszervezettel. A Tahrír as-Sám sárián és hadigazdaságon alapuló uralma ellen sokan lázadoznak Idlibben, de a HTS ellenzékét is általában valamilyen dzsihadista frakció alkotja. Ezekben a napokban a HTS épp a Zardana feletti ellenőrzésért folytatott küzdelmeket egy másik, 2016 végén alakult milíciával, a Dzsais al-Ahrar-ral (ami annyit tesz: Szabad Emberek Hadserege).

(Borítókép: Civilek segítenek a sérültek mentésében a Szíria északnyugati részében lévő Zardana városában, a bombázást követően, 2018. június 8-án. Fotó: Omar Haj Kadour/AFP)

Rovatok