Index Vakbarát Hírportál

Több palesztint is agyonlőttek a Gázai övezetben kiújult tüntetésen

2018. június 8., péntek 20:35 | aznap frissítve

Legalább három palesztint lelőttek, köztük egy 15 éves fiút, az izraeli biztonsági erők a Gázai övezet határánál kiújult tüntetések során pénteken - közölte az MTI.  Az egyik férfit a Gázai övezetet Izraeltől elválasztó határkerítés közelében lőtték le, ahol köveket hajított izraeli katonákra. Korábban négy halottról beszéltek, de később sikerült újraéleszteni egy 26 éves fiatalt, aki kritikus állapotban van.

A biztonsági erők és a tüntetők összecsapásában 618 palesztin sérült meg, nagy részüket a belélegzett könnygáz következtében fellépő légzési nehézségek miatt kellett ellátni, de 120-an közülük lőtt sebet kaptak, köztük az AFP francia hírügynökség egyik fotóriportere.

Pénteken több közel-keleti ország fővárosában voltak tömeges Izrael-ellenes tüntetések al-Kudsz (Jeruzsálem) napja alkalmából. A Gázai övezetben zajló pénteki tiltakozási akciók szervezői szerint ők is csatlakoztak ehhez a tüntetési hullámhoz. "Nincsen Izraelnek nevezett állam, aminek Jeruzsálem lehetne a fővárosa" - jelentette ki Favzi Barhúm, a palesztin övezetet uraló szélsőséges Hamász mozgalom szóvivője. Folytatni fogják a tüntetéseket.

Összesen 10 ezer palesztin tüntetett a határ öt pontján. Gumiabroncsokat égettek, köveket vagy csőbombákat hajítottak az izraeli katonákra. Az izraeli hadsereg szerint a katonák megfelelően reagáltak. A palesztinok a korábbi tüntetéseken is sűrű füsttel igyekeztek megzavarni az izraeli mesterlövészeket.

Emmanuel Nahson izraeli külügyi szóvivő a Gázai övezetben tüntetőket "gyűlölettel teli félkegyelműeknek" és a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt ifjúsági szervezetére utalva "Hamász Jugendnek" nevezte. "Próbáltuk a vízágyúkat, a könnygázt, különböző egyéb berendezéseket, de mit sem használtak az ilyen taktikák ellen" - mondta csütörtökön Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, ezzel próbálva igazolni az éles lőszer alkalmazását a tüntetőkkel szemben.

Március vége óta rendszeresek a tüntetések a gázai-izraeli határnál, ahol palesztinok ezrei tiltakoznak az övezet blokádja és az egykori palesztin területek elvesztése ellen. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint legalább 120 palesztin vesztette életét, és ezrek sebesültek meg ezeken a tüntetéseken. Izrael a Hamászt teszi felelőssé a történtekért.

Rovatok