Index Vakbarát Hírportál

Globális orosz kibertámadás miatt hozott szankciókat az USA

2018. június 11., hétfő 17:47

Az Egyesült Államok újabb szankciókat vezet be a vélelmezett orosz kibertámadások miatt. Azt, hogy pontosan milyen orosz érdekeltségekre vagy személyesen kikre vonatkozik a szankció, egyelőre nem hozták nyilvánosságra, csak annyit, hogy öt orosz entitásról van szó, köztük egy olyan cégről, amelyik a gyanú szerint az orosz KGB-utód biztonsági szolgálat, az FSZB érdekeltsége.

Az új szankciók többek között a 2017-es, NotPetya néven ismert orosz kibertámadást torolják meg. Múlt júniusban globális kibertámadás indult Oroszországból: érdekes módon a valószínűleg az amerikai NSA által kifejlesztett kártevőt használták fel az oroszok saját céljaikra. A támadás elsősorban ukrán célpontokat vett célba: az ukrán adóhatóság szoftverét, ezen keresztül pedig nemzetbiztonságilag is fontos nagyvállalatok, energiahálózatok, bankok, repülőterek, gázállomások belső rendszerét fertőzték meg.

A vírus nemcsak Ukrajnában, hanem Európában, Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában 60 ország 200 vállalatának számítógépes hálózatát is megkárosította. Washington és Kijev is Moszkvának tulajdonította a támadást, több szakértő pedig arra a következtetésre jutott, hogy a fertőzést terjesztők célja nem is az anyagi haszonszerzés volt, hanem adatpusztítás. A gyanú szerint a támadók az amerikai energiarendszerbe is megpróbáltak behatolni, sőt, a transzatlanti telekommunikációs kábel ellen is támadást indítottak.

FRISSÍTÉS

Utóbb nyilvánosságra hozták a szankció által közvetlenül érintettek nevét. Ezek szerint az orosz érdekeltségnek számító Digital Securityról és két leányvállalatáról, az ERPScan-ről és az Embediről van szó, valamint a Kvant Tudományos Kutatóintézetről és a Divetechnoservices nevű cégről. A három szankcionált magánszemély: Alekszandr Lvovics Tribun, Oleg Szergejevics Csirikov és Vlagyimir Jakovlevics Kaganszkij; mindannyian a Divetechnoservices emberei.

A kiber-világháború természetéről itt olvashatnak részletesebben.

Rovatok