Index Vakbarát Hírportál

Ki volt az egyetlen nő Trump és Kim Dzsongun találkozóján?

2018. június 12., kedd 13:37

Egy csomó férfi között egyetlen nő ült, amikor Donald Trump és Kim Dzsongun Szingapúrban találkozott. A QZ magazin koreai forrásokra támaszkodva mutatta be a 61 éves Li Junhjangot, aki aktívan hozzájárult ahhoz, hogy Trump és Dzsongun megértse egymást.

A történelmi találkozóról készült képek hátterében jegyzeteket készítő vagy az amerikai elnöknek sutyorgó hatvanas nő látható. Ő Li Junhjang, aki 2009 óta dolgozik az amerikai kormánynak, most a külügyminisztérium munkatársa. Nem Donald Trump az első elnök, akinek tolmácsolt, korábban George W. Bush és Barack Obama szavait is fordította, valamint Hillary Clinton mellett is dolgozott.

A 61 éves Li Junhjang nem tolmácsként képzelte el magát fiatalabb korában. Egy 2010-es interjúban azt mondta, hogy egyetem után

tévés szerkesztőként szeretett volna elhelyezkedni Dél-Koreában, de nem vették fel, egyszerűen azért, mert nő, írja a QZ.

Ezért egy évtizedre háziasszonyi teendőket látott el, majd 33 évesen tolmács mesterképzésre felvételizett. Ő volt a legidősebb hallgató a csoportban, és nagyon örült, hogy újra tanulhat, ugyanakkor aggódott, hogy a férjét megszólják majd azért, mert felesége a munkát választotta a háztartás helyett.

1996-ban Kaliforniában kezdett tanítani a Monterey Intézet tolmácsprogramjában, és amikor pár évvel később megpróbált visszatérni Dél-Koreába, hogy gyerekeit oda járathassa középiskolába, akkor nem engedték, mondván, a gyerekek már külföldön kezdték meg tanulmányaikat, így nem alkalmasak a koreai iskolarendszerbe. Az interjúban azt mondja, ekkor visszatért az Egyesült Államokba, mert azt gondolta, hogy „nehéz egy olyan országban gyereket nevelni, ahol ilyen mértékű a nőkkel szembeni diszkrimináció.”

Egy rövid időre mégis visszatért Dél-Koreába, 2004-ben Ewha Womans Egyetem oktatója lett, majd aztán végleg Washingtonba költözött, hogy a külügyminisztériumnak dolgozzon. 

(Borítókép: Donald Trump és Kim Dzsogun találkozója Szingapúrban, 2018. június 12-én. Az amerikai elnök mellett jobb oldalon a tolmács. Fotó: REUTERS/Jonathan Ernst)

Rovatok