Index Vakbarát Hírportál

Saját kezébe veszi Hollandia a lelőtt utasszállító ügyében folyó nyomozást

2018. június 13., szerda 11:26

Holland bíróság fogja tárgyalni holland jog szerint a maláj légitársaság 2014 nyarán Kelet-Ukrajna felett lelőtt repülőgép ügyét

- jelentette szerdán a helyi sajtó, miután a hágai parlament kedden jóváhagyta az erről szóló, Ukrajnával kötött tavalyi egyezményt, melynek értelmében Hollandiában fogják bíróság elé állítani a tragédia felelőseit, ott kerítenek sort a jövőbeli vádemelésekre. Holland remények szerint az egyezmény jelentősen segítheti a nyomozást, és a felelősök megbüntetését.

Az Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállítóját fedélzetén 298 emberrel 2014. július 17-én lőtték le egy orosz gyártmányú föld-levegő rakétával az oroszbarát erők által ellenőrzött Kelet-Ukrajna légterében.

Az ügyben vizsgálatot folytató nemzetközi szakértői csoport megállpította, hogy

Oroszországnak közvetlen felelőssége van a gép megsemmisítésében.

A holland hatóságok már azt is megállapították lokátor-adatok alapján, hogy a Boeing-777-est eltaláló rakéta az orosz légierő 53-as, Kurszkban állomásozó légvédelmi egységétől származik. De a gép lelővésének idején több szakadár is büszkélkedett egy általuk ukrán szállítógépnek vélt repülő lelövésével, majd amikor a kezdett terjedni a hír a szörnyű szerencsétlenségről, akkor a posztokat gyorsan törölték. Tavaly az is kiderült, hogy a Buk légvédelmi rakéták elindításának felelős valószínűleg a szakadárokhoz Moszkvából delegált egyik orosz katonai parancsnok,  Nyikolaj Fedorovics Tkacsev vezérezredes lehetett.

A Kreml  a bizonyítékok ellenére is természtesen következetesen tagadja, hogy köze lett volna a tragédiához.

Rovatok