Index Vakbarát Hírportál

Német és osztrák rendőrökkel erősítenék meg az albán határt

2018. június 13., szerda 14:39 | aznap frissítve

Horst Seehofer német belügyminiszter és Sebastian Kurz osztrák kancellár szerdán Berlinben bejelentették, Németország és Ausztria rendőröket küld Albániába a határvédelem megerősítésére – írja az MTI.

Fontos, hogy ne várjunk a katasztrófa bekövetkeztéig, mint 2015-ben, hanem időben megtegyük az ellenlépéseket.

– indokolta a döntést Kurz, hozzátéve azt is, hogy a balkáni útvonalat a válság elmélyülésének idején sikerült lezárni, de Görögországban ismét növekszik az érkezők száma, ezáltal pedig új fejlemények mutatkoznak az albán útvonal mentén.

Kurz beszélt a júliusban kezdődő osztrák soros uniós elnökség programjáról is, mely szerint meg kell erősíteni a Frontexet, úgy véli, hogy az EU-s határ- és partvédelmi ügynökségnek nagyobb személyzettel, több pénzzel és legfőképpen szélesebb jogkörrel kell rendelkeznie. 

Horst Seehofer kiemelte, hogy Albánia egyre inkább a migráció alternatív útvonala, ezért segíteni kell a helyi hatóságoknak, Kurz programjával kapcsolatban pedig hangsúlyozta, hogy teljes mértékben támogatja az osztrák törekvéseket. Azt is elmondta, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter kezdeményezésére Róma, Bécs és Berlin együttműködést kezd a biztonság, a terrorizmus elleni küzdelem és az illegális migráció területén.

Kurz is erről beszélt, szerinte létre kell hozni az illegális migráció ellen harcolni akarók tengelyét, a három ország regionális együttműködése ehhez a törekvéshez kapcsolódik. Hozzátette, korábban még erős ellenállásba ütközött a nyitott határok politikájával szembeni fellépése, mostanra viszont már sokan támogatják a külső határ védelmét a középpontba helyező osztrák álláspontot.

Seehofer a német belügyminisztérium menekültügyi reformjavaslataival kapcsolatban elmondta, arra törekszik, hogy még ezen a héten megállapodjanak Angela Merkel kancellárral a 63 pontos terv utolsó vitatott pontjáról, melynek értelmében

vissza lehetnee utasítani a határon a papírok nélkül érkező menedékkérőket, valamint azokat, akiket valamely más EU-s tagországban már nyilvántartásba vettek, és azokat is, akiknek menedékjogi kérelmét már elutasították Németországban, és mégis vissza akarnak térni az országba.

Az egyelőre nem nyilvános tervnek  ez az eleme német sajtóértesülések szerint azt is tartalmazza, hogy a belépés megtagadása akkor kerülhet szóba, ha az adott évben érkezett menedékérők száma átlépi a 220 ezer főt. Ez a feltétel a koalíciós szerződésből következik, amely szerint az évi 180 ezer és 220 ezer közötti sávban kell tartani a menekültügyi rendszer keretében, humanitárius okokból befogadott emberek számát.

Rovatok