Index Vakbarát Hírportál

Bemennek a kormányba a cseh szocdemek

2018. június 15., péntek 17:12

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) tagjainak többsége a belső pártszavazáson jóváhagyta az elnökség döntését, hogy a CSSD lépjen kormánykoalícióra a tavaly októberi parlamenti választáson győztes ANO mozgalommal - jelentette be Jan Hamácek, a párt elnöke pénteken Prágában.

Hamácek szerint a május 21-e és június 14-e között lezajlott szavazáson a párttagok 64,74 százaléka vett részt, ami több mint 11 ezer embert jelent, írja az MTI. A CSSD kormányzati részvételét a szavazók 58,53 százaléka támogatta, míg 40,20 százalék ellenezte. A belső szociáldemokrata szavazás eredményével véglegesen megnyílt az út az ANO-CSSD kormánykoalíció megkötéséhez. 

Milos Zeman államfő egy hete nevezte ki Andrej Babist újra miniszterelnökké és kormányalakítással bízta meg. Az államfő vasárnap fogadja Babist, aki várhatóan tájékoztatja őt az új kormány tervezett személyi összetételéről. Az ANO és a CSSD megállapodása szerint a 15 tagúra tervezett kabinetben a szociáldemokraták öt miniszteri bársonyszéket kapnának: a belügyi, külügyi és a munkaügyi tárcát, valamint az oktatási és a mezőgazdasági minisztériumot. 

Miután az ANO-nak és a CSSD-nek a 200 tagú képviselőházban közösen mindössze 93 képviselője van (78 és 15), az új kormánykoalíció csak egy harmadik erő segítségével kaphatja meg a bizalmat a parlamentben. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) már bejelentette, hogy valamilyen módon kívülről támogatni fogja vagy megtűri a koalíciót. Az ANO és a KSCM kormányzati együttműködését megállapodásban fogják rögzíteni.

Rovatok