Index Vakbarát Hírportál

Németország beint Erdogannak

2018. június 16., szombat 11:46 | aznap frissítve

A német igazságügyi minisztérium nem járult hozzá a 2016-os törökországi puccskísérlet állítólagos főszervezője, Adil Öksuz letartóztatásához, ehelyett rendőri védelem alá helyezték – írja a török Hürriyet Daily News németországi lapértesülések alapján.

Törökország azzal vádolja Adil Öksuz teológiarofesszort, hogy ő volt a két évvel ezelőtti, meghiúsult puccs értelmi szerzője. Az Anadolu állami hírügynökség múlt héten írta meg, hogy az 51 éves férfi Berlin Neukölln negyedében bujkál, amiben állítólag a FETÖ, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen befolyásos török ellenzéki hitszónok követőiből álló szervezet segíti.

A Frankfurter Rundschau pénteken azt írta, a forrásai megerősítették Öksuz tartózkodási helyét, és a férfit a berlini rendőrség védi. A Berliner Zeitung egy rendőrségi forrása szerint a rejtekhelye nyilvánossá válása után egy biztonságos helyre szállították át. A Tagesspiegel úgy tudja, az igazságügyi minisztérium nem engedélyezte a letartóztatását, és a kiadását is megtagadták.

A puccskísérlet meghiúsulása óta a FETÖ közel négyezer feltételezett tagja menekült Németországba és más országokba. Több gyanúsított, köztük korábbi katonák és diplomaták politikai menedékjoghoz is folyamodtak. Emiatt az elmúlt két évben kiéleződött a német-török viszony, a két ország vezetői többször nyilvános üzengetésbe is keveredtek.

Rovatok