Index Vakbarát Hírportál

Hiába fenyegetőzött az ukrán szélsőjobb, rekordszámú ember vett részt a kijevi Pride-on

2018. június 17., vasárnap 17:07

Megtartották vasárnap az elmúlt években már hagyománnyá vált melegfelvonulást Kijev belvárosában, amelyen idén az eddigiekhez képest a legtöbben, a hatóságok szerint mintegy 3,5 ezren, a szervezők szerint 5 ezren vettek részt.

A KijevPride-on, más néven az Egyenlőség Menetén zömében fiatalok vonultak fel javarészt szivárványzászlóval, valamint a menet elején egy kék-sárga ukrán nemzeti lobogóval. A menet szervezői ugyanis részvételre kérték nemcsak az LMBTQ-közösségekhez tartozókat, hanem mindenkit, aki támogatja a szexuális kisebbségekhez tartozók jogegyenlőségét. Részt vett például támogatóként Szerhij Lescsenko kormánypárti parlamenti képviselő.  A transzparenseken egyebek mellett "szabad ország: légy önmagad!", és "a saját városomban soha senkitől nem fogok félni" feliratok voltak olvashatók.

Az MTI beszámolója szerint a rendőrség komoly erőkkel vonult ki, mintegy ötezer rendfenntartót vezényeltek az utcára. Andrij Kriscsenko kijevi rendőrfőnök tájékoztatása szerint a nap folyamán két összetűzés történt rendőrök és a melegfelvonulást ellenző szélsőséges nacionalista Sz14 (Szics) aktivistái között, akik utcákat próbáltak elzárni a felvonulás előtt. A blokádokat a rendőrök feloldották, 57 személyt az intézkedéssel való szembeszegülés miatt őrizetbe vettek. Az összetűzésekben öt rendőr sérült meg. A rendezvény közben komolyabb rendbontás már nem történt, egy-két provokátor férkőzött csak be felvonulók közzé, őket a hatóság emberei elvezették. A felvonulás után egy szélsőséges nacionalista szervezet aktivistái elégettek az egyik kijevi belvárosi rendőrségi épületnél egy szivárványzászlót - mint írták - "az inkvizíció legjobb hagyományaihoz híven". Közleményükben azzal fenyegetőztek, hogy "hamarosan nemcsak LMBT-zászló fog égni".

Az ukrán fővárosban 2013 óta rendeznek minden évben melegfelvonulást, amelyen évről-évre egyre többen vesznek részt. 2016 óta már nem Kijev valamelyik külső részében, hanem a belvárosban rendezik meg. A rendezvényen támogatóként ukrán politikusok, illetve nyugati országok diplomatái is részt szoktak venni, de vonultak már fel katonák is a KijevPride-on jelezve, hogy az ukrán fegyveres erők nem minden tagja ellenzi a melegek jogainak védelmét. Az utóbbi években az látható, hogy fokozatosan egyre toleránsabbá válik az ukrán társadalom a homoszexuálisokkal szemben, különösen igaz ez a fővárosban élőkre.

Rovatok