Index Vakbarát Hírportál

Csikóra és lóra támadnak a medvék a Hargitán

2018. június 18., hétfő 14:51 | aznap frissítve

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Facebook-oldalán írta meg vasárnap délelőtt, hogy egy lóra és egy csikóra támadt rá egy medve Csinódon. A csikót megölte, a ló megsebesült.

A Transindex.ro cikke szerint nem ez volt az első medvetámadás a településen, egy hónapja, ugyancsak Csinódon egy gazda tehenét pusztította el a medve.

De nem csak a Hargitán okoznak gondot az elszaporodó medvék, hanem főként Székelyföldön is. Május végén éppen ezért új rendelkezést hoztak, miszerint a környezetvédelmi minisztérium évente akár többször is beavatkozási kvótát állapíthat meg az elszaporodott, védett fajok esetében, és ezek alapján kilőhetik a veszélyes állatokat. 

Székelyföldön rendszeresek a medvetámadások, legutóbb egy magyar nőt támadott meg egy medve a Szent Anna tónál. Az állatok az idén háromszor, tavaly pedig tizennyolcszor támadtak emberre.

Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.

Rovatok