Index Vakbarát Hírportál

Többtucatnyi katona halt meg egy rejtélyes szíriai bombatámadásban

2018. június 18., hétfő 12:51

Hétfő hajnalban bombatámadás érte a szíriai kormányerőket az ország keleti határvidékén, az Eufrátesz melletti al-Hári falunál. A különböző helyi források 30 és 40 közé teszik az áldozatok számát.

Az Aszad-rezsim kapásból az Egyesült Államok vezette IS-ellenes koalíciót tette felelőssé az Albu Kamal határváros közelében történt légicsapásért. Bár az USA gondosan megválogatja, mikor és milyen módon kerül nyílt konfrontációba a rezsimmel, már korábban is volt példa arra, hogy Amerika kurd szövetségesei és saját katonái védelmében egy egész egységet söpört el Kelet-Szíriában. Márpedig amerikai csapatok a támadás helyszínéhez közeli Tanfban az iraki–jordániai–szíriai hármas határnál is állomásoznak.

Az áldozatok ráadásul a Kataib Hezbollah nevű síita milíciából – igen, a libanoni Hezbollah testvérszervezetéről van szó – kerültek ki, mely a 2003-as iraki háború után komoly gerillaharcokat folytatott az amerikai hadsereg ellen, majd az Iszlám Állam 2014-es felemelkedését követően már ha nem is amerikai szövetségesként, de mindenképpen partnerként harcolt a kalifátus ellen – sokszor a szíriai határ túloldalán.

Azonban az Egyesült Államok – mely korábban a hasonló akcióit mindig felvállalta – kategorikusan cáfolta a felelősségét, és a kormány is „kétség kívül”-ről „valószínű”-re enyhített az Amerikát vádló közleményeinek szövegezésén.

Az USA után a következő nyilvánvaló felelős Izrael lehet, mely heti rendszerességgel – bár mostanában alacsonyabb aktivitással – támadja a szíriai iráni érdekeltségeket – márpedig a Kataib Hezbollah vezetője az iráni különleges erőkben szolgált, és milíciáját is az egyik legfontosabb iráni kliens-erőnek tartják. Damaszkusz azonban nem vetette fel az izraeli felelősséget – a Jerusalem Post elemzése szerint azért, hogy ne hívja fel arra a figyelmet, a zsidó állam ilyen mélyen Szíria belsejében is képes akciókat végrehajtani. Izrael szokása szerint nem kommentálta a támadást.

A légitámadás helyszíne, Albu Kamal egyébként az iraki és szíriai határ egyik legfontosabb átkelőhelye, melynek körzetében még mindig viszonylag erős az Iszlám Állam jelenléte. Az elmúlt egy évben iraki részről több síita milícia is részt vett a határvidéken folyó harcokban, egyes elemzők szerint emögött az az iráni törekvés állhat, hogy az Eufrátesz mentén egy utánpótlási útvonalat hozzon létre a szír kormány törzsterületei, illetve Libanon és az izraeli határ felé.

Rovatok