Index Vakbarát Hírportál

Török diktatúrára figyelmeztet a börtönből az ellenzéki jelölt

2018. június 18., hétfő 00:41

Egy abszolút diktatúra törökországi kialakulásának veszélyére figyelmeztetett a másfél éve börtönben tartott ellenzéki elnökjelölt vasárnap.

Selahattin Demirtas kurdbarát politikus csak most, a június 24-i választások előtti tízperces kampánybeszédében szólhatott közvetlenül a szavazókhoz. Egyébként rendszeresen kommunikál velük az ügyvédei által terjesztett Twitter-üzenetek révén, illetve egy beszédet is intézett hozzájuk, amit a felesége rögzített mobiltelefonjával.

Demirtas szerint Törökország sorsa teljesen egy ember kénye-kedvének lesz kitéve, ha a leköszönő elnök, Recep Tayyip Erdogan és iszlamista gyökerű pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) megnyeri a jövő heti elnök- és parlamenti választást. Úgy látja, az AKP győzelme tekintélyelvű, zsarnok országgá változtatná Törökországot, amit kiszakítottak a demokráciából.

A Népi Demokratikus Párt (HDP) azt ígérte, hogy kiáll a demokráciáért.

Amit most átélünk, az részben már egy autokratikus rezsim. A film legrémisztőbb része azonban még hátra van. [...] Meg kell akadályoznunk, hogy országunk elmerüljön az örvényben.

A HDP 45 éves egykori vezetőjét a nyugat-törökországi Edirne börtönében tartják fogva 2016 novembere óta. Azzal vádolják, hogy a terrorszervezetnek tartott szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagja, de a HDP és a PKK között nincsen hivatalos kapcsolat.

Demirtas alaptalannak nevezte a vádakat, és közölte, hogy igazságtalan az ellene indított eljárás. Mint mondta, a bíróságok azért tartják őt továbbra is rács mögött, hogy politikai nyomást gyakoroljanak rá.

Az egyetlen ok, ami miatt még mindig itt vagyok, az az, hogy az AKP fél tőlem.

(MTI)

Rovatok