Index Vakbarát Hírportál

Budapestre jön Sebastian Kurz, a V4 országokkal tárgyal

2018. június 19., kedd 13:26

Csúcstalálkozót tartanak csütörtökön Budapesten a visegrádi országok miniszterelnökei és Ausztria kancellárja - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedden az MTI-vel.

Orbán Viktor magyar, Peter Pellegrini szlovák, Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, valamint Sebastian Kurz osztrák kancellár a megbeszélésük eredményeiről közös sajtótájékoztatón számolnak majd be délután a Várkert Bazárban.

Ezt követően Orbán Viktor és Peter Pellegrini külön is a sajtó elé áll majd, és tájékoztat a V4-elnökség átadásáról, július 1-jétől ugyanis Szlovákia veszi át Magyarországtól a csoport egy évre szóló elnöki tisztségét.

Arról, hogy milyen témák lesznek napirenden a csúcstalálkozón, nem adtak tájékoztatást. De arról feltehetően esik majd szó, hogy július 1-jén Ausztria veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

Kurz pár napja védelmébe vette Orbán Viktort, amikor arról beszélt egy interjúban, hogy a beskatulyázás és a más véleményen lévők lenézése okozhatja az Európai Unió vesztét. Mint mondta, 

ugye nem gondolják, hogy Orbán Viktor vagy Salvini kompromisszumkészebb lesz attól, ha minél magasabbról nézik le őket.

Az osztrák kancellár ugyanakkor kiemelte, hogy a demokrácia és a jogállamiság nem lehet alku tárgya, más kérdésekben viszont teret kell engedni a különféle eltérő álláspontoknak, véget kell vetni a folyamatos kioktatásnak.

(Borítókép: Orbán Viktor és Sebastian Kurz Bécsben 2018 januárjában - fotó: Huszti István / Index)

Rovatok