Index Vakbarát Hírportál

Rendőrökkel védik a boszniai határt

2018. június 20., szerda 16:26

Szerdától már nemcsak határőrök, de rendőrök is védik Bosznia-Hercegovina keleti határait az illegális bevándorlók ellen, írja a Nezavisne Novine boszniai napilap alapján az MTI.

A határőrség szerint a Szerbiával és Montenegróval közös határszakaszon az utóbbi időben megnőtt a migrációs nyomás: jelenleg 2500 bevándorló van az országban, de az év eleje óta több mint 6500-an lépték át illegálisan a határt, ugyanis egyre többen próbálkoznak erdőkön, folyókon keresztül bejutni az országba, majd onnan tovább Horvátországba vagy az Európai Unió más tagállamaiba.

Ezért látták szükségesnek több mint 60 rendőr bevonását is a határvédelembe, akik leginkább az ország szerbek lakta részéről, a boszniai Szerb Köztársaságból kerültek ki.

A boszniai belügyminiszter, Dragan Mektic szerint ennél sokkal nagyobb védelemre lenne szükség, és még legalább 500 határőrt kellene bevetni, de erre a kormánynak nincs pénze. Azt is mondta, jelenleg Szerbiában legalább hatezren várják azt, hogy átkelhessenek Boszniába, szerb adatok szerint viszont csak háromezer bevándorló van az országukban. 

Rovatok