Index Vakbarát Hírportál

Egyszerű lesz az EU-állampolgároknak a brexit után Nagy-Britanniában maradni

2018. június 21., csütörtök 15:01 | aznap frissítve

A Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgároknak néhány nagyon egyszerű kérdésre kell csak válaszolniuk ahhoz, hogy a brit EU-tagság megszűnése után is változatlan jogosultságokkal, állandó letelepedési engedéllyel az országban maradhassanak - mondta csütörtökön a brit belügyminiszter.

Sajid Javid, aki a brit parlament felső kamarája, a Lordok Háza európai uniós igazságügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottságának meghallgatásán ismertette a belügyi tárca álláspontját a külföldi EU-állampolgárok majdani státusával kapcsolatban. Azoktól az uniós állampolgároktól, akik a brexit után is Nagy-Britanniában kívánnak maradni, a brit hatóságok annyit kérnek majd, hogy hitelesen igazolják személyazonosságukat, nyilatkozzanak arról, hogy a múltban született-e ellenük elmarasztaló bírósági ítélet bűncselekmény miatt, és igazolják, hogy életvitelszerűen Nagy-Britanniában élnek.

Javid szerint a válaszok hatósági ellenőrzése után nagyon gyorsan megszületnek majd a döntések, és a brit hatóságok alapállása "nem az lesz, hogy miért ne adják meg az engedélyt, hanem az, hogy minél gyorsabban megadják mindenkinek".

Caroline Nokes, a belügyminisztérium bevándorlási ügyekért felelős államtitkára elmondta: az állandó letelepedett státusért folyamodó külföldi uniós polgárok felhasználóbarát online felületen, akár okostelefonjukra letölthető alkalmazással is beterjeszthetik majd kérvényüket. A program még az idén elindul, de az érintetteknek három évük lesz arra, hogy benyújtsák. 

Az államtitkár szerint az egyes kérelmezők büntetőjogi múltjával kapcsolatban a hatóságok azt fogják ellenőrizni, hogy a letelepedett státusért folyamodók nem jelentenek-e biztonsági kockázatot, illetve nem súlyos, sorozatos bűncselekmények elkövetőiről van-e szó.

A brit hatóságok a kisebb múltbeli kihágásokat nem fogják aggályosnak tartani. A letelepedett státusért folyamodó felnőtteknek 65 font (24 ezer forint) eljárási díjat kell fizetniük. A díj a 16 év alatti gyerekek esetében 32,50 font lesz.

Rovatok