Index Vakbarát Hírportál

Börtönből szervezett merényleteket, halálra ítélték

2018. június 22., péntek 11:13

Halálra ítélték azt az Iszlám Államhoz köthető, terrorizmus miatt börtönbe került hitszónokot, aki a fogságból több súlyos merényletet is szervezett Indonéziában.

A 46 éves Aman Abdurrahman rezzenéstelen arccal hallgatta végig a pénteki ítéletet, majd térdre borulva homlokával megérintette a padlót, de nem válaszolt arra a bírói kérdésre, hogy fog-e fellebbezni. Ügyvédei szerint nem fog, mert nem ismeri el sem a felette ítélkező bíróságot, sem az indonéz törvényeket, írja az MTI.

A bíróság szerint Abdurrahman felelős

A halálra ítélt férfi a nyugat-jávai börtönből teremtett kapcsolatot a szabadlábon lévő merénylőkkel, majd szervezte meg a terrorcselekményeket.

Idén májusban a börtönben két napig tartó zavargások voltak, amelyekben egy fegyenc és a börtönhatóságok öt alkalmazottja is meghalt. Az elítéltek féltucat rendőrt tartottak fogva órákon át. A zavargásokban több mint százötven, javarészt terrorizmus miatt elítélt ember vett részt.

Néhány napra rá Surabayában több terrorcselekményt követtek el, amelyekben legalább 16 civil és rendőr, illetve 17 öngyilkos merénylő halt meg, több mint ötvenen megsebesültek. A támadásokat a Jemaah Ansharut Daulah nevű szervezet hajtotta végre, amely hűséget esküdött az Iszlám Államnak, és amelynek szellemi vezetője a most halálra ítélt Abdurrahman.

Rovatok