Index Vakbarát Hírportál

Csehországban is lehetséges lesz az azonos neműek házassága

2018. június 22., péntek 13:53

Támogatásáról biztosította pénteken az azonos neműek házasságának lehetővé tételét a cseh kormány, írja az MTI. A képviselőház 46 képviselője egy hete terjesztett a parlament elé egy javaslatot, amely lehetővé tenné az azonos neműek házasságkötését. A cseh kormány támogatja az azonos neműek házasságkötésének lehetővé tételét szorgalmazó törvényjavaslatot.

Ezután fogják a javaslatot megvitatni a parlamenti alsóházban. Ezt a javaslatot az ANO, TOP 09, STAN, a Kalóz Párt, a kommunisták és szociáldemokraták képviselői közösen terjesztették elő. "A jogrend javasolt módosításának alapelve, hogy az azonos nemű párok és gyermekeik családi élete ugyanolyan szintű védelmet élvezzen, mint a házastársaké és gyermekeiké, s egyforma legyen társadalmi státusuk is" - olvasható az indoklásban. 

Amennyiben a parlament a családtörvény módosítását jóváhagyja, akkor megszűnik a 2006-ban bevezetett bejegyzett partnerség intézménye. A bejegyzett partnereknek joguk van egymás egészségi állapotának megismerésére, a közös tulajdonra, az öröklésre, de gyermeket nem fogadhatnak örökbe. 

Rovatok