Index Vakbarát Hírportál

Kiszámíthatatlan patthelyzet a szomszédban

2018. június 22., péntek 04:44

Bár két héttel a választások után még nincs kormánya Szlovéniának, az államfő péntekre összehívta a parlament alakuló ülését - írta hét elején a Reporter című hetilap. Ahogy a választások után mi is írtuk, hiába nyerte meg a választást az Orbán Viktor által támogatott Janez Janša pártja (SDS), nem lesz egyszerű kormányt alakítania. 

A 90 tagú szlovén parlamentben a győztes SDS-nek akkor sem lenne többsége, ha koalícióra lépne a szintén jobboldali Új Szlovénia (NSi) nevű párttal. A két pártnak együtt is csak 32 mandátuma lenne, a többséghez viszont 46 kell. 

Amennyiben Janša pártja nem tud vagy nem akar kormányt alakítani, a baloldali pártoknak lenne erre lehetősége. Ez sem egyszerű feladat, mert hat pártnak kellene megegyeznie, hogy többségük legyen a parlamentben. A Reporter szerint nem kizárt, hogy ha például a Levicát kihagyják, akkor meg tudnak egyezni a kereszténydemokrata NSi-vel, ettől eddig egyik fél sem zárkózott el. 

Az biztosnak tűnik, hogy a balközép pártok nem fognak megegyezni az SDS-sel a választást megnyerő párt szélsőségesen menekültellenes retorikája miatt. A Thesloveniantimes elemzése emlékeztet arra, hogy bármi elképzelhető, hiszen a német választások előtt is arról beszélt a szociáldemokrata Martin Schultz, hogy nem fognak koalícióra lépni Angela Merkel pártszövetségével. 

A portál annyit valószínűsít, hogy ha egyik oldal sem tud kormányt alakítani, akkor előrehozott választások lesznek, ahol várhatóan alacsonyabb lesz a részvétel, mint a június eleji voksoláson. 

 

Rovatok