Index Vakbarát Hírportál

Újabb mentőhajónak tiltották meg a kikötést Olaszországban

2018. június 22., péntek 05:25

Matteo Salvini olasz belügyminiszter csütörtökön egy újabb civil szervezet által működtetett mentőhajónak tiltotta meg a kikötést Olaszországban, írja az MTI. A holland zászló alatt közlekedő hajó fedélzetén 224 migránst szállít.

Matteo Salvini szerint a hajót a Mission Lifeline nevű német nem kormányzati szervezet (NGO) tartja fenn, és annak ellenére vette fel a migránsokat Líbia partjainál, hogy az olasz parti őrség utasította: hagyja a mentést az észak-afrikai állam parti őrségére. A líbiai hatóságok rendszerint visszaszállítják a migránsokat az észak-afrikai állam területére.

Az olasz belügyminiszter közölte azt is, hogy kapcsolatba lépett a holland nagykövettel a hajó tevékenységét illetően. Hozzátette: a fedélzeten lévő migránsok "legfeljebb csak képeslapon fogják meglátni Olaszországot".

A Mission Lifeline szerint a mentést nemzetközi vizeken hajtotta végre, és kikötési engedélyt kért a legközelebbi biztonságos kikötőben, de eddig ezt nem adták meg. A segélyszervezet pontos helymeghatározás nélkül hozzáfűzte: jelenleg északnak hajóznak. Az NGO 2016 óta 675 embert mentett ki a Földközi-tengeren, és eddig a migránsokat mindig más hajóknak adta át, hogy folytathassa a keresést. Ez az első alkalom, hogy kikötési engedélyt kért migránsokkal a fedélzetén.

A civilszervezet szerint félő, hogy hasonló helyzet fog kialakulni, mint az Aquarius mentőhajó esetében. Olaszország június 10-én megtagadta a francia SOS Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSF) civil szervezetek által működtetett, 629 bevándorlót szállító Aquarius mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót. Az Aquarius sorsa végül két nappal később rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével átszállították a spanyolországi Valenciába, ahová június 17-én érkeztek meg.

Rovatok