Index Vakbarát Hírportál

Vasárnaptól vezethetnek a nők Szaúd-Arábiában

2018. június 22., péntek 16:32

Június 24-én, azaz vasárnap, véget ér a nők autóvezetésének tilalma Szaúd-Arábiában, vagyis több évtizedes szünet után először ülhetnek majd volán mögé a nők az ultrakonzervatív iszlám monarchiában, emlékeztet a CNN.

A nők autóvezetését tiltó törvényt az előző évben törölte el a reformer Mohamed bin Szalmán. Szaúd-Arábiában a nők közel fele rendelkezik autóval, amihez eddig vagy sofőrt hívtak, vagy a férfi családtagjaikat kérték meg arra, hogy vezessenek. A tiltást 1990-ben vezették be a muszlim királyságban.

A szaúdi nők autóvezetéséről szóló vita azzal kezdődött, hogy a királyi család egyik hercege kiírta a Twitterre, nem érti, miért nem szerezhetnek jogosítványt a nők az országban. Alvalid bin Talal szerint az autóvezetéstől való eltiltás olyan, mintha a nőket a tanulástól tiltanák el, és azt is kiemelte, hogy ha tudnának vezetni, könnyebben találnának munkát a nők.

A hónap elején mi is megírtuk, hogy Szaúd-Arábiában első alkalommal állítottak ki jogosítványt nőknek. 2018-tól egyébként újra lehet mozizni is az országban, a 35 éves mozitilalom feloldása után a Fekete párducot vetítették le elsőként.

Rovatok