Index Vakbarát Hírportál

Orbán fülébe mondta a bolgár elnök, hogy azonnal lezárná az EU határait

2018. június 23., szombat 16:29

A soros EU-elnöki tisztséget betöltő Bulgária azt fogja javasolni a vasárnapi brüsszeli uniós minicsúcson, hogy zárják le az Európai Unió külső határait, írja az MTI. Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök Orbán Viktor magyar kormányfőnek mondta ezt telefonbeszélgetésük során. Az MTI bolgár médiajelentésekre hivatkozva ír arról, hogy Boriszov az EU külső határainak haladéktalan lezárása és a belső uniós határokon alkalmazandó szigorú ellenőrzések mellett érvelt.

Boriszov elképzelése szerint ehhez a dél-európai EU-tagországoknak elsősorban azonnali technikai és pénzügyi segítséget kell kapniuk, továbbá meg kell erősíteni a Frontex európai uniós part- és határvédelmi ügynökségének jelenlétét.

Boriszov ezentúl javasolni fogja menekültközpontok létesítését is az EU területén kívül. Ott kell megvizsgálni, hogy a migránsok közül kik kaphatnak menekültstátuszt.

Azokat a bevándorlókat, akik illegálisan érkeztek az EU-ba, és nem jogosultak menekültstátuszra, a bolgár miniszterelnök elképzelése szerint gyorsan vissza kell küldeni a hazájukba vagy az első biztonságos országba, amelyen keresztül az EU területére érkeztek.

Bulgária Görögországhoz, Olaszországhoz és Spanyolországhoz hasonlóan nem ért egyet azzal, hogy azokat a migránsokat, akik már az EU-ban vannak, azokba az országokba küldjék vissza, ahol először regisztrálták őket. "Ez megnehezítené ezeknek az országoknak a helyzetét" - figyelmeztetett Boriszov.

A német kormánykoalíció részét képező bajor Keresztényszociális Unióhoz (CSU) tartozó Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter terve szerint a német határon elutasítanák azokat a menedékkérőket, akiket korábban egy másik EU-tagországban regisztráltak. A CSU vezetősége a hónap végéig adott határidőt az ezzel egyet nem értő Angela Merkel német kancellárnak, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének, hogy az általa előnyben részesített "európai megoldást" megtalálja. A vasárnapi brüsszeli minicsúcson legkevesebb 16 EU-tagállam állam- és kormányfői tanácskoznak egy ilyen lehetséges európai megoldásról.

Rovatok