Index Vakbarát Hírportál

Soha többé nem engednének bevándorlókkal teli mentőhajókat az olasz kikötőkbe

2018. június 23., szombat 12:30 | aznap frissítve

A civil mentőhajók elfelejthetik, hogy migránsokkal a fedélzetükön kiköthetnek Olaszország kikötőiben, írja az MTI  Matteo Salvini olasz belügyminiszter szombati facebookos bejegyzésére hivatkozva.

A szélsőjobboldali Liga-vezér szerint a kikötési tilalom a Proactiva Open Arms, az SOS Méditerranée, a Sea-Watch és a Sea-Eye hajóira is vonatkozik, amelyek a tengeren vagy máltai kikötőkben tartózkodnak. Az olasz hatóságok nem sokkal korábban megtagadták a Mission Lifeline nevű német civil szervezet Lifeline hajójának, hogy 220 emberrel a fedélzetén kikössön Olaszországban.

Ismétlem: ezek a hajók elfelejthetik, hogy elérjék Olaszországot. Véget akarok vetni az embercsempészek és maffiózók üzletének".

Az olasz belügyminiszter hosszú ideje azzal vádolja a civil szervezeteket, hogy összejátszanak az embercsempészekkel, ám erre utaló bizonyíték a német hírügynökség szerint eddig nem került elő, a civilek pedig tagadják, hogy bűnözőkkel működnének együtt. A francia-német-olasz SOS Méditerranée pár órával korábban arra kérte az Európai Uniót, álljon elő közös megoldással, hogy biztonságosan és gyorsan partra lehessen tenni mindenkit, akit a Földközi-tenger középső részén mentenek meg.

A német Lifeline nevű hajó kikötését a máltai hatóságok is megtagadták, mondta a szervezet szóvivője a német Evangélikus Hírszolgálatnak. A hajó tovább vár a kikötési engedélyre, de a máltai hadsereg ivóvizet, ételt és orvosi ellátást ígért a hajón tartózkodóknak, írja a Die Welt. Joseph Muscat máltai miniszterelnök tudatta: egy embert kimentettek a Lifeline-ról.  "Bár nem a mi felelősségünk, Málta humanitárius segélyt nyújtott és a máltai fegyveres erők egy embert egészségügyi okokból lehoztak a fedélzetről" - írta a Twitteren.

A máltai kormányfő egyúttal arra kérte a hajót, hogy hagyja el az ország területi vizeit. Joseph Muscat bírálta a Lifeline legénységét, amiért figyelmen kívül hagyták az olasz felszólítást, hogy bízzák a líbiai hatóságokra a mentést. A máltai kormányfő egyúttal ismét leszögezte, hogy Róma nem parancsolhatja meg Máltának, hogy nyissa meg kikötőjét a civil mentőhajó előtt.

A spanyol hatóságok közben három különböző műveletben 418 embert mentettek ki a tengerből.  A Gibraltári-szorosban 15 hajó 262 embert vett fedélzetére, és Andalúziában tette partra őket. 27 embert Spanyolország déli és Marokkó északi része között mentettek ki, további 129-et pedig Gran Canaria szigetének közelében, az Atlanti-óceánon vettek fel a spanyol hatóságok.

Az olasz lépést a Fideszt külön közleményben üdvözölte. A Fidesz szerint "Olaszországnak igaza van, amikor megtiltja a Soros-hajók kikötését". A párt szerint Brüsszelnek és a tagállamoknak a határvédelmet és nem a migránsok elosztását kell megszerveznie.

A Földközi-tengeren életmentő feladatokat ellátó civil hajókról az Index is készített dokumentumfilmet, amelyet alább meg is nézhet:

Rovatok