Index Vakbarát Hírportál

Orbán levélben gratulált Erdoğannak

2018. június 25., hétfő 08:41 | aznap frissítve

Levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tayyip Erdoğannak Törökország elnökévé történt újraválasztásához – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár hétfő reggel az MTI-t.

„Törökország stabilitása egész Európa számára jó hír, hiszen kontinensünk számtalan súlyos biztonsági kihívással áll szemben, melyek legyőzéséhez elengedhetetlen a Törökországgal való kiszámítható, hatékony együttműködés" – fogalmazott a magyar kormányfő.

Ne maradjon le semmiről! (PREVIEW)

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.

Orbán Viktor biztosította Erdoğan elnököt, hogy kormánya „az elkövetkezendő időszakban is elkötelezetten fog dolgozni kétoldalú kapcsolataink további fejlesztése érdekében mind a gazdasági és kereskedelmi, mind pedig az oktatási és kulturális együttműködés területén". Levele végén a magyar kormányfő reményét fejezte ki, hogy minél előbb sor kerülhet a török elnök korábbról elhalasztott magyarországi látogatására – tájékoztatott a sajtófőnök.

Az Anadolu török hírügynökség szerint az uniós kormányfők közül Orbán volt az első, aki gratulált a régi-új török elnöknek.

A török választás tétje az volt, hogy Erdoğan ki tudja-e jelentősen szélesíteni az elnöki hatalmát egy rá szabott illiberális rendszerben. A  szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása alapján a hivatalban lévő államfő a voksok 52,4 százalékát szerezte meg. Pártja is az első helyen végzett.

Erdoğan – aki a választás után rögtön életbe lépő elnöki rendszer irányítója lesz mostantól – megállapította, hogy ezeken a választásokon a demokrácia aratott győzelmet. Utalt a rendkívül magas – 80 százalék feletti – részvételi arányra. Az ellenzék nem vitatja, hogy Erdoğan kapta a legtöbb szavazatot, de több visszaélést tapasztaltak. Ince pedig többek között arról beszélt, hogy a választási rendszerben az látszott, hogy csak a szavazatok 37 százalékát számolták még össze, amikor az Anadolu hírügynökség már 85 százalékos feldolgozottságról beszélt. A kemalista CHP szerint emellett több helyen visszaélések történhettek, szerintük több helyen előre borítékokat dobtak be az urnákba.

Eredetileg csak 2019 novemberében tartották volna az első elnökválasztást a parlamenti helyett már teljesen átformált elnöki rendszerben, azonban Erdoğan áprilisban előrehozta a szavazást, hogy minél előbb be akarta biztosítani a teljhatalmát, és többek között meg akarta zavarni az összefogó ellenzéket a szavazás előrehozásával. Emellett pedig az lehetett a másik oka a siettségre, hogy a 80 milliós Törökország elmúlt 16 évben látványosan növekvő gazdasága válság elé néz, amit a hitellel terhelt vállalkozások, háztartások milliói érezhetnek meg.

A választásról szóló részletes beszámolót itt lehet elolvasni:

Rovatok