Index Vakbarát Hírportál

A legfelsőbb bíróság is jóváhagyta Trump beutazási tilalmát

2018. június 26., kedd 19:36

Donald Trump egy héttel elnöki hivatalba lépése után azonnal megpróbálta átnyomni a több, muszlim többségű országra vonatkozó beutazási tilalmat elrendelő törvényt, de eddig jogi akadályokba ütközött. Most azonban - harmadik nekifutásra - a legfelsőbb bíróság is jóváhagyta a legutóbb 2017 decemberében hatályba helyezett tilalmat - írja a Guardian.

A tilalom értelmében nem utazhatnak Amerikába olyan szíriai, iráni, líbiai, jemeni és szomáliai állampolgárok, akiknek nincs közeli rokonuk az USA-ban, de a tiltás ennél enyhébb szankciókat tartalmaz a venezuelai és az észak-koreai állampolgárokra is. A legfelsőbb bíróság 5:4 arányban szavazott a tilalom mellett.

Trump a határozat kiadása után pár perccel annyit írt ki Twitterre. "A LEGFELSŐBB BÍRÓSÁG MEGERŐSÍTI TRUMP UTAZÁSI TILALMÁT. Wow!"

A javaslat ellenzői szerint a tilalom nem teszi biztonságosabb hellyé Amerikát, viszont vallási alapú diszkriminációt jelent az alkotmánnyal ellentétes szellemben. Még a többséget képviselő bíró, John Roberts is arról beszélt a döntés után, milyen fontos Amerika számára a vallási alapú diszkriminációellenesség, és utalt arra, amikor Bush elnök a szeptember 11-i terrortámadás után megvédte "az igazi iszlám hitet".

A Fehér Ház szerint ugyanakkor a döntés "borzasztóan nagy győzelem az amerikai emberek számára", és a legfelsőbb bíróság a döntéssel kinyilvánította, hogy "az elnöknek hatalmában áll megvédeni az Egyesült Államok nemzetbiztonságát", annak ellenére, ahogy "a demokratikus politikusok és a média hónapok óta hisztérikusan kommentálta" az ügyet.

Rovatok