Index Vakbarát Hírportál

Szicíliában kötött ki a menekültekkel teli dán konténerhajó

2018. június 26., kedd 05:43 | aznap frissítve

Megérkezett a dél-szicíliai Pozzallo kikötőbe keddre virradóra 108 migránssal a fedélzetén az Alexander Maersk nevű dán konténerhajó, amely több mint három napig várt utasításokra, hol köthetne ki. 

A konténerhajó nem hivatásszerűen mentette ki az embereket, még péntek reggel változtatta meg menetirányát, hogy segítségére siessen a lélekvesztőkön evickélő menekülteknek Líbia partjainak közelében.

Mivel a 113 méter hosszú konténerhajó legénysége nincs kiképezve a kikötési műveletekre, egy vontatóhajó segítségével tudott csak partot érni. A migránsok nem voltak biztonságban a konténerhajón. A tengeri fuvarozási vállalat szóvivője korábban a dán közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a fedélzeten tarthatatlanná vált a helyzet.

A hajót egyszerűen nem arra tervezték, hogy ennyi embert szállítson.

- ismertette a körülményeket Palle Laursen, a Maersk Line vállalat műszaki vezetője. Mint mondta, a 25 fős legénység képtelen gondoskodni a száznál is több emberről. Inger Stöjberg dán integrációs miniszter felszólította az olasz kormányt, hogy engedje kikötni a konténerhajót, és hagyja partra szállni az embereket. Keddre virradóra meg is érkezett az engedély a kikötésre. Matteo Salvini szélsőjobboldali olasz belügyminiszter egyébként még szombaton jelentette ki, hogy soha többet nem kapnak kikötési engedélyt menekülteket szállító civil mentőhajók:

Ezek a hajók elfelejthetik, hogy elérjék Olaszországot. Véget akarok vetni az embercsempészek és maffiózók üzletének.

Éppen emiatt továbbra is bizonytalan annak a 234 migránsnak a sorsa, aki a Mission Lifeline német civilszervezet mentőhajóján várakozik a tengeren. A hajó csütörtökön mentette ki az embereket Líbia partjai előtt, s jelenleg Málta közelében vesztegel utasításra várva. Helyzetét nehezíti, hogy Spanyolország sem engedi kikötni.

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.

Rovatok