Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea még mindig fejleszti nukleáris fegyverzetét

2018. június 27., szerda 17:31

Hiába jelentették már be Észak-Korea teljes atommentesítését, Phenjan egyelőre még fejleszti az atomlétesítményét.

Gyors ütemben fejleszti Észak-Korea a legnagyobb ismert atomlétesítményét, a jongbjoni atomerőművet és nukleáris kutatóközpontot – adta hírül, egy műholdfelvételekkel gazdagon illusztrált, részletes cikkben, az Észak-Korea ügyeivel foglalkozó 38 North  nevű amerikai portál.

A cikk szerint a műholdfelvételeken jól látható, hogy még mindig zajlanak a fejlesztések, de ez nem feltétlenül jelenti a már bejelentett leszerelési megállapodás megsértését, hiszen a felek a részletekben még nem egyeztek meg.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a nukleáris kutatóközpont területén felépült két új épület, valamint felújították a plutónium-reaktor hűtési rendszerét is.

A találkozó után

Mint emlékezetes, Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető június 12-én találkoztak Szingapúrban, és utána bejelentették, hogy az észak-koreai vezető vállalta a teljes nukleáris leszerelést. Ugyanakkor arról még nincs egyezség, hogy ez hogyan és mikor valósulhat még

A felvételek állítólag június 21-én készültek. Sokkal pozitívabb információ, hogy közben a közeledés jegyében megkezdődött a két koreai vasúthálózat integrálása.

Rovatok