Index Vakbarát Hírportál

Visszavonul az egyik legfelsőbb bíró, Trump választhatja ki utódját

2018. június 27., szerda 20:56

A 81 éves Anthony Kennedy, az amerikai legfelsőbb bíróság egyik bírája bejelentette, hogy július 31-én visszavonul, írja a BBC. Utódjára Donald Trump tehet majd javaslatot, és az eddiginél sokkal konzervatívabb irányba is billentheti a testületet.

Az összesen kilenc tagú, élethosszig kinevezett legfelsőbb bíróság az USA politikai, kulturális és gazdasági karakterét meghatározó legfontosabb ügyeiben mondhatja ki a végső szót. A testület döntései a precedensjog miatt jogszabályként hatnak, és évtizedekre meghatározzák az Egyesült Államok társadalmi berendezkedésének jogi kereteit.

A legfelsőbb bíróság legutóbbi döntése kedden jött ki, akkor hagyták jóvá Trump 2017 decemberében hatályba helyezett beutazási tilalmát.

A legfelsőbb bíróság eddigi kilenc tagja közül négy bírót demokrata, ötöt republikánus elnök jelölt a testületbe. Azonban az egyes bírók ettől még nem mindig ennek megfelelően szavaztak az egyes ügyekről.

Hiába jelölte például Ronald Reagan, vagyis republikánus elnök Anthony Kennedyt, a bíró számos ügyben mozdult el a mérsékeltebb irányba, és lett a mérleg nyelve a kicentizett testületben. Kennedy volt az, akinek a szavazatával például 2015-ben a legfelsőbb bíróság legálisnak mondta ki a melegházasságot.

Trump másodszor jelölhet legfelsőbb bírót, miután ugyanis a republikánus kongresszus nem fogadta el az ultrakonzervatív Antonin Scalia halála után Barack Obama jelöltjét, ezért a döntés az utódjára szállt.

Trump a denveri fellebbviteli bíróságon dolgozó Neil Gorsuch-ot ültette be a testületbe az üresen maradt kilencedik posztra tavaly áprilisban. A beválasztásával lényegében maradtak a Scalia halála előtti erőviszonyok a liberális és a konzervatív felfogást képviselő bírák között.

Trump szerdán bejelentette, hogy arról a 25-ös listáról választja majd ki Kennedy utódját, amit még kampánycsapata a 2016-ös elnökválasztás alatt állított össze.

Rovatok