Index Vakbarát Hírportál

A sorkatonaság visszahozásával kampányolt, végül közmunkára küldi a fiatalokat Macron

2018. június 28., csütörtök 10:10 | aznap frissítve

Emmanuel Macron francia elnök megvalósítja egyik kampányígéretét, bevezeti a kötelező nemzeti szolgálatot, írja a Euronews.

Az elnökjelölti kampányban Macron a kötelező sorkatonaságról részleges visszaállításáról beszélt, de a megjelent kormányzati tervek inkább egy kötelező, egyhónapos közmunkára hasonlítanak, amit el lehet tölteni a katonaságnál, rendőrségnél is, de más állami és civil szervezeteknél is dolgozhatnak a fiatalok.

Az állami programban bent maradhatnak a fiatalok a kötelező egy hónap után is, akár egy évvel is meghosszabbítható a szolgálat. 2019-től teszik kötelezővé felmenő rendszerben, a 16 évesek számára. A kormány szerint évente 6-800 ezer fiatalt fog érinteni.

A francia társadalmat megosztja a kérdés, a kritikusok szerint nagyon drága lesz a program és túlterheli majd a francia katonaságot a sok tapasztalatlan fiatal, amit már így is nehezen látja el a nemzetbiztonsági feladatokat, és az Afrikában, valamint a Közel-Keleten folytatott "terrorizmus elleni harcra" is sok erőforrás megy el. Egyébként Emmanuel Macron az első olyan francia elnök, aki már nem vett részt a kötelező sorkatonai szolgálatban, miután az 19996-ban eltörölték.

Rovatok