Index Vakbarát Hírportál

Mobiltelefonon terjesztett pletykák miatt van lincshullám Indiában

2018. június 29., péntek 23:12

Lekapcsolták az internetet a hatóságok egy északkelet-indiai régióban, miután három újabb halálos lincselés történt, amelyekhez okostelefonokon terjesztett pletykák adták az alapot, írja  az AFP.

Az elmúlt hónapokban több mint 25 hasonló gyilkosság volt Indiában, mindegyiket a WhatsAppon terjesztett igaztalan szóbeszédek indították. 

A legutóbbi lincselésekben ráadásul egy olyan embert öltek meg, aki a hatóságok megbízásából hangosbemondóval járta a vidéket, és figyelmeztetett mindenkit az igaztalan pletykákra. Egyelőre nem tudni, őt miért támadták meg, de az őrület a szemtanúk szerint közel egy órán át tartott, és az áldozat sofőrje is megsérült benne, őt a kiérkező rendőrök menekítették ki.

Órákkal ezt megelőzően egy ezerfős tömeg támadt négy kereskedőre, közülük egy meghalt, a többiek életveszélyes sérüléseket szenvedtek. Azért támadták meg őket, mert azt hitték róluk, hogy gyerekrablók, amikor megálltak egy teaszünetre az útjuk közben. Ez előtt pedig egy nőt lincselt meg egy tömeg ugyanezen a környéken, róla is azt hitték, hogy gyerekrabló.  Egyelőre senkit nem tartóztattak le, de több gyanúsítottat is kihallgattak már az ügyekben. 

Indiában nem ismeretlen jelenség, hogy a hatóságok lekapcsolják a netet, zavargások idején szoktak így dönteni, hogy ne terjedjen olyan információ, ami tovább mérgesítheti a helyzetet. 

A lincshullám tavaly májusban kezdődött, valakik a WhatsAppon terjesztettek pletykákat gyerekrablásokról, ami hat ember megveréséhez vezetett. Idén februárban újabb esetet jelentettek, majd a jelenség több államra is kiterjedt, legkevesebb kilenc embert vertek halálra, köztük egy idős asszonyt, aki csokoládét adott gyerekeknek.

Rovatok