Index Vakbarát Hírportál

Trump: Az Európai Unió valószínűleg ugyanolyan rossz, mint Kína, csak kisebb nála

2018. július 1., vasárnap 21:09

"Az Európai Unió valószínűleg ugyanolyan rossz, mint Kína, csak kisebb nála"

- fogalmazott Donald Trump amerikai elnök a Fox televíziónak adott és vasárnap sugárzott interjújában a Kínával és az Európai Unióval fennálló kereskedelmi vitákra utalva, írja az MTI. 

"Kereskedelmi deficitünk van az Európai Unióval... és tetejébe egy rakás pénzt fizetünk be a NATO-ba, hogy megvédjük őket"

- mondta a republikánusokhoz közelálló Fox televízióban az amerikai elnök. Arról volt szó itt a műsorban, hogy mit kezdhet az USA azzal, hogy Kína ellopja az amerikai technológiát és fejlesztéseket, és miért nem fog össze Amerika az Európai szövetségeseivel, hogy megállítsa Kínát, hogy megváltoztassa Kína kereskedelmi gyakorlatát. Majd azt hangsúlyozza, hogy nem korrektek az európai szövetségesek velük szemben.

Donald Trump hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi vitákat illetően nem egyedül Kína kereskedelmi gyakorlatát nehezményezi, hanem globális intézkedéseket szeretne az innovációs és technológiai eredmények, valamint a szellemi tulajdon védelmére.

"Nem Kínára akarok mutogatni" - szögezte le, és kiemelte, hogy kifejezetten jó a viszonya Hszi Csin-ping kínai elnökkel, akiről így fogalmazott: "életre szólóan elnök... királynak is nevezhetnénk".

Trump azt hangoztatta: ismeri Kínát, tudja, hogy a kínaiak milyen okosak, ezért ha csak rájuk összpontosítana a gazdasági szigorító intézkedésekkel, illetve védővámokkal, akkor Peking más országokban pótolná a kiesett exportját és csökkenő külföldi beruházásait, ezért fontos globálisan megközelíteni a problémát. "A kínaiak meg akarnak állapodni" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, amely azt firtatta, vajon az amerikai kormány büntető szankciókkal sújtja-e majd azokat az európai országokat, amelyek gazdasági kapcsolatokat ápolnak Iránnal, Trump közölte" "igen, természetesen. Teljes mértékben emellett vagyunk".

A Kőolajexportáló Országok Szervezetével (OPEC) kapcsolatban Trump elnök azt állította, hogy a kartell "manipulálja az olajpiacokat". Arra figyelmeztetett: "jobb, ha felhagynak ezzel", mert "mi biztosítjuk (az OPEC-tagországok közül) soknak a védelmét".

Donald Trump szombaton Twitter-bejegyzésben tudatta: azt kérte Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi királytól, hogy országa növelje olajkitermelését, a benzinárak emelkedésének megfékezése érdekében, amely szerinte az Egyesült Államokban jócskán apasztja az adócsökkentés gazdasági előnyeit. Az elnök szerint a kérést a szaúdi uralkodó el is fogadta. "Elmagyaráztam neki, hogy az Iránban és Venezuelában tapasztalható felfordulás és működési zavarok miatt kérem, hogy növelje meg a kőolaj-kitermelést, talán kétmillió hordónyira, mert túl magasak az árak... Egyetértett velem" - írta mikroblog-bejegyzésében Trump.

Rovatok