Index Vakbarát Hírportál

Hét volt ENSZ-nagykövet próbálja jobb belátásra bírni Trump embereit

2018. július 2., hétfő 22:24

Hét amerikai volt ENSZ-nagykövet hétfőn nyílt levélben arra kérte Mike Pompeo amerikai külügyminisztert, Nikki Haley jelenlegi amerikai ENSZ-nagykövetet és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadót (aki egyébként George W. Bush idején szintén volt ENSZ-nagykövet), hogy

az Egyesült Államok állítsa vissza az ENSZ palesztinokat egyészségügyi és oktatási téren segítő szervezetének (UNRWA) támogatását.

Az Egyesült Államok hosszú időn keresztül az UNRAWA legnagyobb anyagi támogatója volt, tavaly azonban jelentős mértékben csökkentette hozzájárulását, és az idén - a korábbi 365 millió dollárhelyett - csupán mintegy 60 millió dollárt juttat a szervezetnek.

Az MTI hírösszefoglalójában emlékeztet arra, hogy a UNRWA-t 1949-ben, a palesztin menekültek megsegítésére hozták létre. Mintegy ötmillió palesztinról gondoskodik az Izrael által megszállt Ciszjordániában, valamint Gázában, Jordániában, Libanonban és Szíriában. Mintegy 700 iskolát és több mint 140 egészségügyi intézményt működtet, valamint élelmiszersegélyeket oszt a rászorulóknak.

A nyílt levelet aláíró volt nagykövetek - akik között republikánus és demokrata párti elnökök idején kinevezett diplomaták egyaránt vannak - hangsúlyozták: a kieső összeg miatt  kérdésessé válik a szervezet működése, ráadásul az oktatási és egészségügyi lehetőségek romlásának hosszútávon biztonságpolitikai következményei is vannak az Egyesült Államok szoros szövetségeseire, köztük Izraelre és Jordániára nézve is.

"Sürgetjük az Egyesült Államok által nyújtott támogatás visszaállítását" - fogalmaznak a volt ENSZ-nagykövetek, akik a levelet elküldték Nikki Haley jelenlegi amerikai ENSZ-nagykövetnek és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadónak is (aki George W. Bush elnöksége idején szintén volt ENSZ-nagykövet).

A levelet a demokrata párti elnökök kinevezte Samantha Power, Susan Rice, Bill Richardson és Madeleine Albright, valamint a republikánus elnökök idején szolgálatot teljesítő John Negroponte, Edward Perkins és Thomas Pickering írta alá.

Donald Trump amerikai elnök tavaly döntött a UNRWA támogatásának csökkentéséről, miután megkérdőjelezte a szervezet tevékenységének hatékonyságát. A segély teljes összegének további folyósításához a szervezet reformját és a palesztinoknak az Izraellel tartandó béketárgyalások folytatását szabta feltételül.

Washington Trump hatalomra kerülése óta kezdi feladni az izraeli-palesztin konfliktusban hagyományosan - és nem mindig sikerrel - elfoglalt döntőbírói szerepét, egyre gyakrabban teljesíti kritikátlanul az izraeli jobboldali kormányzat kéréseit, melyek azonban nem szolgálják a palesztin rendezés ügyét. Ahogy arról írtunk, az USA Szaúd-Arábia nyomásgyakorló erejét felhasználva akarta rávenni a Palesztin Hatóságot a jelenlegi ciszjordániai helyzet teljes elfogadására, melyet azonban Mahmúd Abbász elnök visszautasított.

Rovatok