Index Vakbarát Hírportál

Orvlövész végzett egy ünnepségen egy Fülöp-szigeteki polgármesterrel

2018. július 2., hétfő 14:53

Egy ismeretlen merénylő ünnepi zászlófelvonás közben agyonlőtte a Fülöp-szigeteki Tanauan város polgármesterét, Antonio Halilit, jelentette be a helyi rendőrség. Oscar Albayalde Fülöp-szigeteki rendőrfőnök elmondása szerint a támadót nem lehetett látni, feltételezésük szerint a gyilkos lövést egy orvlövész adta le.

A fővárostól, Manilától 70 kilométerre délre található Tanauan polgármesterét a lövés a mellkasán találta el, a férfi kórházba szállítás közben belehalt sérülésébe. A polgármester testőrei tüzet nyitottak abba az irányba, ahonnan a lövés érkezhetett. A támadás nagy riadalmat keltett a zászlófelvonás több tucat résztvevője között.

A nyomozók vizsgálják, hogy a támadásnak köze lehet-e Antonio Halili kábítószer-ellenes hadjáratához, ami miatt több halálos fenyegetést is kapott korábban.

Halili egyik szokása volt, hogy „szégyenmenetben" vonultatta fel a kábítószer-bűncselekmények gyanúsítottait, akiknek olyan feliratokat kellett magukon viselniük, mint például „Drogdíler vagyok, ne legyél olyan, mint én". Korábban ugyanakkor felmerült annak a gyanúja, hogy Halili maga is érintett a kábítószer-kereskedelemben, bár ő határozottan visszautasította ezt a vádat.

Elemzők szerint Halili politikája Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök drogellenes kampányába illeszkedett, amelyet gyakran bírálnak jogvédők amiatt, mert szerintük a biztonsági erők önkényes gyilkosságokat követtek el a hadjáratban. Duterte 2016-os hivatalba lépése óta a hivatalos adatok szerint országszerte legkevesebb 4200 embert öltek meg és több tízezer embert vettek őrizetbe a hatóságok kábítószer-ellenes akciókban.

A CNN szerint Duterte szóvivője azt mondta, hogy Halili az elnök szövetségese volt, és igazságot szolgáltatnak majd a gyilkosság miatt.

Rovatok