Index Vakbarát Hírportál

A Sátán anyjával robbantottak volna Franciaországban

2018. július 2., hétfő 15:29 | aznap frissítve

Merényletre készülő, iráni származású házaspárt vettek őrizetbe a hétvégén Belgiumban, a miután autóba rejtett pokolgéppel terveztek lecsapni a Népi Mudzsahedek elnevezésű iráni ellenzéki csoport tagjaira Franciaországban - jelentette be a belga szövetségi ügyészségre hivatkozva az MTI. A házaspárt terrorista gyilkosság kísérlete miatt előzetes letartóztatásba helyezték.

A harmincas éveikben lévő gyanúsítottak az iráni rendszer legfőbb külső ellenzékének számító Népi Mudzsahedek találkozóján készültek rajtaütni a Párizshoz közeli Villepinte településen.

A szombati őrizetbe vétel során a pár autójában körülbelül fél kiló TATP (triaceton-triperoxid) robbanóanyagot és egy gyújtószerkezetet is találtak. A TATP vagyis közismertebb nevén a Sátán anyja lapvető háztartási anyagokból előállítható, ezt használták a párizsi és a brüsszeli merényletekhez is. De korábban is bevetették már, például a 2005-ös londoni merényleteknél, és ezt próbálta felrobbantani 2001 decemberében egy repülőgépen a Cipőbombás néven elhíresült Richard Reid is.

A vádhatóság szerint

másokat is őrizetbe vettek az üggyel kapcsolatban: egy feltételezett bűntársat Franciaországban, illetve egy iráni diplomatát Németországban.

Belgiumban öt helyszínen is házkutatást tartottak a hétvégén, de azt egyelőre nem közölték az illetékes szervek, hogy milyen eredménnyel.

Egyelőre semmi nem utal arra, hogy az Antwerpentől nem messze élő, iráni származású belga házaspár Belgiumra is közvetlen fenyegetést jelentett volna.

Rovatok