Index Vakbarát Hírportál

Kilenc nap után megtalálták a barlangban eltűnt thaiföldi gyerekfocicsapatot

2018. július 2., hétfő 17:50 | aznap frissítve

A mentőcsapatok megtalálták az egyik thaiföldi barlangban rekedt tizenkét fiatal futballistát és edzőjüket, akik kilenc napja tűntek el, és az egész ország értük aggódott. Mindannyian élnek, jelentette be a BBC szerint a tartományi kormányzó, aki azt is elmondta, hogy a gyerekek egy biztonságos részen vannak.

Viszont a mentőcsapatok következő feladata az lesz, hogy biztonságban kimenekítsék őket a barlangból.

A 11-16 éves fiatalok 25 éves edzőjükkel még június 23-án mentek be a barlangba, de aztán a heves esőzések miatt már nem tudtak kijönni onnan. Villámgyorsan megemelkedett ugyanis a vízszint a barlangban csörgedező patakban, elzárva azt a bejáratot, ahol a gyerekek bemásztak, és ami előtt megtalálták a holmijaikat.

Már aznap megkezdték a keresésüket, de az esőzések és a sár megnehezítette a búvárok és a mentőcsapatok dolgát is. Összesen ezernél is több embert vett részt a mentőakcióban.

Több kéz- és lábnyomot is találtak a keresés során, és a szakértők végig bizakodtak, hogy a fiúk és edzőjük életben van, amit arra alapoztak, hogy bőven volt vizük.

Hétfőn a mentőcsapatok már jelezték, hogy közel vannak ahhoz a csarnokhoz, ahova a fiatalok bemenekülhettek a víz elől. A haditengerészet különleges erői találták meg őket, a búvároknak az enyhébb időjárás is segített.

A kormányzó elmondta, hogy folytatni fogják a víz kiszivattyúzását a barlangból, ezzel párhuzamosan pedig beküldenek orvosokat is a csapathoz, hogy felmérjék az egészségi állapotukat.

A Time korábban azt írta, a búvároknak lehet, hogy meg kell tanítaniuk a kifáradt, legyengült tinédzsereknek, hogyan mozogjanak biztonsággal a víz alatt az elárasztott barlangban. Az AP-nek egy barlangi mentő szakértő azt mondta, hogy a búvároknak az sem lehet könnyű, ha ételt és italt próbálnak bevinni nekik, de az is kockázatos, ha nem képzett búvárokat akarnak kihozni egy ilyen víz alá került barlangból.

A Thaiföld északi részén található Tham Luang Nang Non barlang tíz kilométeren kanyarog a föld alatt, és igazi turista-szenzáció. Azonban az esős évszakban veszélyessé válhat, amire tábla is felhívja a figyelmet a bejáratnál.

Rovatok