Index Vakbarát Hírportál

Ha a németek lépnek, Ausztria is tranzitzónákat állít fel a határon

2018. július 3., kedd 11:48 | aznap frissítve

Miután hétfőn este a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) megállapodott arról, hogy az osztrák-német határon tranzitzónákat állítanak fel az érkező menekülteknek, Ausztria is is arra készül, hogy szigorítja a határellenőrzést. Az osztrák kormány is zárt tranzitzónák felállítását tervezi.

Az osztrák kormány bejelentette: Ausztria déli és keleti határán Szlovénia, Olaszország és Magyarország felől ők is meg fogják akadályozni az illegális bevándorlók érkezését. Ahogy a menekültválság idején 2016-ben már látható volt: ha egy ország önálló lépést tesz (lezárja határait), az dominószerűen a többi országot is cselekvésre kényszeríti. 

Sebastian Kurz osztrák kancellár, Heinz-Christian Strache alkancellár és Herbert Kickl belügyminiszter kedden közös nyilatkozatot tett az ügyben:

A CDU és a CSU megállapodása arra utal, hogy Németország nemzeti szintű lépéseket akar tenni a menekültáradat elleni küzdelem jegyében. Ha ez az egyezmény ilyen formában a német kormány álláspontjává válik, akkor kötelességünk tárgyalásokat kezdeni, hogy elhárítsuk annak hátrányait Ausztriára és lakosságára nézve.

Az osztrák Die Presse úgy tudja: amennyiben Németország valóban tranzitzónákat állít fel az osztrák-német határon, hasonlóképpen cselekszik Ausztria is saját, Olaszországgal és Szlovéniával szomszédos déli határán. A múlt héten már gyakorlatot is tartott a Puma névre keresztelt osztrák határőrizeti egység a szlovén határnál páncélozott csapatszállító járművekkel, kutyás rendőrökkel és helikopterekkel.  

Németország Ausztriával közös déli határa körülbelül 800 kilométer hosszú. Ezen a szakaszon 66 határátkelő van, amelyek közül eddig csak háromnál zajlott állandó ellenőrzés. A többi határátkelőnél a német hatóságok szúrópróbaszerű, mélységi ellenőrzést végeztek.

A kormányválsággal fenyegető német belpolitikai vitában a két kormánypárt, a CDU és a CSU hétfőn abban állapodott meg, hogy a jövőben nem engedik be az országba azokat a menekülteket, akiket már egy másik uniós országban (például Olaszországban vagy Görögországban) regisztráltak menedékkérőként. A német határon tranzitzónákat állítanak fel. Az érkező embereket ezekbe a táborokba szállítják. Innen addig nem távozhatnak, amíg menedékkérelmüket el nem bírálták. Akiről kiderül, hogy nem jogosult védelemre vagy másik ország illetékes az ügyében, azt visszaviszik Olaszországba vagy Ausztriába. 

Az ügyben egyelőre még sok a feltételes mód. A CSU és a CDU ugyan megállapodott a tranzitzónákról, erre azonban még rá kellene bólintania a kormánykoalíció másik pártjának a Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD). Az SPD ugan üdvözölte a megegyezést, de azt közölték: számos részlet tisztázásra vár. Az SPD három évvel ezelőtt ugyanis élesen elutasította a tranzitzónákat, amiben szerintük fogva tartják az embereket. A szociáldemokraták szerint el kell kerülni azt is, hogy Európában olyan migránsok "cirkáljanak", akikért egyik ország sem érzi felelősnek magát. Az ügyről kedden este hat órakor tárgyalnak egymással a német nagykoalíció pártjai.

Az EU soros elnökségét Ausztria veszi át.  Az Európai Parlamentnek a féléves osztrák elnökség prioritásairól folytatott plenáris vitáján Sebastian Kurz Strasbourgban hangsúlyozta:  

Soros uniós elnökségének ideje alatt Ausztria egy biztonságos Európa megteremtésén fog dolgozni az illegális migráció prioritást jelentő visszaszorítása által

Bécs védelmező Európát akar, ugyanis az európai emberek biztonságának garantálása elsődleges fontosságú. Szerinte az európai biztonság alapja az Európai Unió külső határainak határozott és hatékony védelme. A belső határok nélküli Európa is kizárólag a külső határok védelme mellett biztosítható.

Rovatok