Index Vakbarát Hírportál

Megölték az Iszlám Állam vezetőjének egyik fiát Szíriában

2018. július 4., szerda 00:01

Megölték az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak az egyik fiát a szíriai Homsz városában - ezt közölte az iszlamista terrorszervezet szócsöve, az Amák "hírügynökség" kedden. 

"Hudajfah al-Badrit ... a kalifa fiát ... megölték a Nuszajríjja és az oroszok ellen indított egyik művelet során a homszi hőerőműnél" - olvasható a dzsihadisták közleményében.  A Nuszajríjja kifejezés a szíriai alavitákra utal; Bassár el-Aszad szíriai elnök és a rezsim több magas rangú tisztségviselője a síita iszlámból kialakult alavita kisebbséghez tartozik. Hudajfah al-Badriról egyébként szinte semmit nem tudni, de nagyjából 15 éves lehetett (az IS által közölt kép alapján sem tűnik többnek). A közlemény halálának dátumára sem tér ki.

Könnyen lehet, hogy Hudajfah al-Badri nem az ellenség fegyvereitől esett el, hanem felrobbantotta magát, ugyanis az Amák szerint egy "ingimasi"-nak nevezett támadásban vett részt, melynek résztvevői robbanómellénnyel is felszerelkeznek, hogy ha szorul a hurok, netán sikerül behatolni az ellenfél arcvonalába, akkor fel tudják magukat robbantani.

Tavaly a Kalifátus állami működése gyakorlatilag megszűnt, de a katonai vereség ellenére Szíriában és Irakban is maradtak aktív dzsihadista csoportok, melyek továbbra is az Iszlám Államhoz lojálisak. Az IS lényegében visszatért a 2013 előtt folytatott gerilla-hadviseléshez, és továbbra is követ el szórványos támadásokat, miközben az iraki-szíriai sivatagos határtérséget használja olyan területként, ahová visszavonulhatnak harcosai.

A szervezet vezetőjének, al-Bagdadinak a hollétéről vagy egészségi állapotáról nincsenek nyilvános információk - a Kalifa korábban többször is komoly sérüléseket szenvedett konvoját érő légicsapásokban, de ezeket mindig túlélte. Egyes megfigyelők szerint annyi sejthető, hogy tavaly elmenekült a dzsihadisták volt iraki fellegvárából, Moszulból, de még az is lehet, hogy már nincs is életben. 

(MTI, Long War Journal)

Rovatok