Index Vakbarát Hírportál

Ismeretlen anyagtól lett rosszul egy pár Angliában

2018. július 4., szerda 11:20

Szombaton eszméletlenül találtak rá egy negyvenes éveiben járó pár tagjaira Amesbury városának egyik házában. A férfi és a nő továbbra is válságos állapotban van, valamilyen ismeretlen anyagtól lettek rosszul, amelynek azonosítása jelenleg is tart, írja a BBC.

A rendőrség szerdáig nem tudta, hogy bűncselekmény történt-e, kezdetben azt hitték, szennyezett heroin vagy kokain okozta a pár rosszullétét, a szerdai közlemény azonban már ismeretlen anyagra hivatkozik, amelynek azonosítása folyamatban van. Szerda délutánra aztán fordulat állt be az ügyben, a nyomozásba – mérgezés gyanújával – a terrorelhárítás is beszállt, írja az Independent.

A Telegraph szerint a párra egy újépítésű ingatlanban találtak rá szombat este, helyi idő szerint fél hét körül. A pár előtte a feltételezés szerint egy baptista templom családi napján vett részt. A helyi baptisták szerint a programon részt vevők közül senki más nem lett rosszul. A BBC tudósítójának egy helyi azt mondta, hogy a közelben élőknek semmit sem árult el a rendőrség.

A Stonehenge-ről ismert Amesbury mintegy 16 kilométerre fekszik Salisburytől, ahol márciusban Szergej Szkripalt és lányát, Juliját megmérgezték. Julija Szkripalt áprilisban, apját májusban engedték ki a helyi kórházból, hollétükről csak annyit tudni, hogy mindketten "biztonságos helyen" tartózkodnak. A Szkripal-ügyről szóló cikkeinket itt olvashatja.

Az MTI azt írja, a hatóságok elővigyázatosságból elkerítik azokat a helyeket, ahol a két beteg a megbetegedése előtt Amesburyben és Salisburyben megfordult. A lakosság megerősített rendőri jelenlétre számíthat mindkét városban. A rendőrség nyitott kérdésként kezeli, hogy az incidens milyen körülmények között történt.

Az angliai közegészségügyi szolgálat, a Public Health England (PHE) szóvivője szerdán azt mondta, nem hiszik, hogy az ügy szélesebb lakossági körre kiterjedő jelentős egészségi kockázatot jelentene. A szóvivő hozzátette, hogy a PHE folyamatosan értékeli a helyzetet a beérkező információk alapján.

Később kiderült, a két beteg szervezetéből vett mintákat a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő biológiai és vegyi kutatóintézetébe küldik azonosításra. A hatóságok egyelőre nem közölték a két páciens nemzetiségét.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok