Index Vakbarát Hírportál

Zavargások törtek ki Franciaországban, miután egy rendőr nyakon lőtt egy fiatalt

2018. július 4., szerda 09:36

Zavargás tört ki kedd este a franciaországi Nantes-ban, miután egy 22 éves férfit egy igazoltatás során agyonlőttek a rendőrök. Az incidens a helyi rendőrkapitány elmondása alapján este fél kilenc körül történt, amikor egy szabálytalanul közlekedő járművet megállítottak a rendőrök. A járőr a sofőrt be akarta vinni a kapitányságra, de az ellenállt, és egyik rendőrt "enyhén" megütötte.

Az egyik kollégánk ekkor tüzet nyitott, eltalálta a fiatalembert, méghozzá sajnos végzetesen.

A halál körülményeit még vizsgálja a rendőrség, de úgy tűnik, hogy a lövedék a nyaki ütőeret érte, és a sérültet már nem lehetett megmenteni; kórházba szállítás közben meghalt.

A haláleset híre gyorsan elterjedt a városban, és több negyedben is spontán tiltakozások kezdődtek, melyek gyorsan randalírozásba csaptak át. Utcán parkoló autók égtek ki, és egy bevásárlóközpont egy részét is sikerült felgyújtani Molotov-koktéllal. Egy 24 éves szemtanú az AFP tudósítójának azt mondta

Robbanásokat hallottam a közelből, és amikor arra vettem az utamat, láttam, hogy minden lángokban áll. Tűz égett a kukákban, az autókban. [a randalírozók] minden összetörtek. Sokáig tartott, míg megnyugodtak a kedélyek.

A feszültségek szerdai eszkalációjáról nincsenek hírek, de a rendőrség jelentős erősítést vezényelt az érintett negyedekbe - főleg az incidens helyszínére, a Breil-be.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

(Borítókép:  Sebastien Salom Gomis / AFP)

Rovatok