Index Vakbarát Hírportál

A kínai hírszerzés be akart szervezni egy német kormánypárti képviselőt

2018. július 6., péntek 15:03

Megpróbálta beszervezni informátornak a német szövetségi parlament (Bundestag) egy képviselőjét a kínai hírszerzés, ám a 2016-ban folytatott műveletet a német elhárítás meghiúsította, írta pénteken a Süddeutsche Zeitungra hivatkozva az MTI. Az ügyről már decemberben kiszivárgott néhány információ.

A megkörnyékezett képviselőről egyelőre annyit lehet tudni, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös frakciójának tagja, és a külügyekkel foglalkozó tekintélyes szakpolitikusok között tartják számon. 

A távol-keleti nagyhatalom ügynöke, aki a LinkedIn nevű üzleti közösségi oldalon keresztül érte el a képviselőt, politikusokat és elemzőket összefogó, kiterjedt német kapcsolatrendszerrel rendelkező menedzsernek állította be magát, és felkérte a kiszemelt képviselőt, hogy készítsen számára külpolitikai elemzéseket. A Jason Wangként bemutatkozó ügynök legkevesebb 30 ezer eurót (10 millió forint) ajánlott a munkáért cserébe. 

A képviselő elfogadta az ajánlatot, és el is kezdték az együttműködést, üzeneteket váltottak, amelyek általános politikai kérdésekről szóltak. Amikor a német politikai rendszer működésének belső, érzékeny ügyei kerültek előtérbe, a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV), a német hírszerzés szakemberei jelezték a képviselőnek, hogy minden bizonnyal a kínai hírszerző szolgálat egy emberével került kapcsolatba. A BfV még az első tiszteletdíj átutalása, illetve a Kínába történő utazás előtt lépett közbe.

Ez azonban nem egy elszigetelt eset. Egy másik esetben eredményesen dolgoztak a kínai hírszerzők. Behálózták egy – ugyancsak meg nem nevezett – képviselő stábjának egyik tagját. Az illető ki is utazott Kínába, ahol nyomás alá helyezték. Végül 10 ezer eurót kapott szolgálataiért, írta a Süddeutsche Zeitung.

A kínai kormány tagadta a vádakat.

A Süddeutsche Zeitung beszámolója alig néhány nappal a következő – sorrendben ötödik – német-kínai kormánykonzultáció előtt jelent meg. A két kormány számos tagja hétfőn Berlinben ülésezik Angela Merkel német kancellár és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök vezetésével. A kínai küldöttség kétnapos látogatásán a többi között aláírnak egy sor kétoldalú megállapodást és megtartják a 9. német-kínai gazdasági és technológiai együttműködési fórumot.

Rovatok