Index Vakbarát Hírportál

Korrupcióért börtönbüntetésre ítélték a miniszterelnököt és a vejét Pakisztánban

2018. július 6., péntek 15:12

10 év börtönbüntetésre ítélte a pakisztáni bíróság Nawaz Sharif, volt pakisztáni miniszterelnököt, akinek a bukását a Panama Papers nevű nemzetközi oknyomozóprojekt okozta. Bűnrészesség miatt a lányát és a vejét is börtönbe küldik.

A politikusok és üzletemberek offshore-érdekeltségeit feltáró iratokban ugyan Sarif neve nem szerepelt konkrétan, voltak arra utaló jelek, hogy ő is érintett lehet.

A dokumentumok megjelenése után a pakisztáni legfelsőbb bíróság nyomozást indított, amely során a miniszterelnökről és családjáról kompromittáló dokumentumok kerültek elő, nem tudtak elszámolni a vagyonukkal. További súlyosbító ítéletként a bíróság az ítélethozatalkor felemlegette, hog a volt kormányfő nem működött együtt a hatóságokkal a nyomozás során.

Sharif és családja többek között offshore cégeken keresztül vásárolt londoni luxuslakásokat, amik mostantól a pakisztán állam tulajdonában vannak.

A BBC beszámolója szerint a politikus lánya 7 év börtönbüntetést kapott, a veje pedig 1 évet. A volt kormányfő mindent tagad, szerinte politikai okokból ítélték el. A politikust már tavaly lemondatta a pakisztáni legfelsőbb bíróság, és eltiltották a politizálástól.

Rovatok