Index Vakbarát Hírportál

Oxigént vitt egy mentőbúvár a thai gyerekeknek a barlangba, végül az övé fogyott el, és meghalt

2018. július 6., péntek 07:39

Ahogy arról beszámoltunk, 11–16 éves fiatalok, 12 gyerekfocista a 25 éves edzőjükkel még június 23-án mentek be egy barlangba, de aztán a heves esőzések miatt már nem tudtak kijönni onnan. Villámgyorsan megemelkedett ugyanis a vízszint a barlangban, elzárva azt a bejáratot, ahol a gyerekek bemásztak, és ami előtt megtalálták a holmijaikat. Szombattól jövő csütörtökig heves esőzés várható, így a mentőcsapatot egyre jobban szorítja az idő.

BBC most arról számolt be, hogy meghalt egy mentőbúvár, akinek az volt a feladata, hogy oxigént vigyen le a barlang azon részébe, ahol a gyerekek vannak, hiszen vészesen fogy a levegő odalent. Ám végül a búvár oxigénje fogyott el a mentés közben, és a férfi meghalt. A búvárt egy társa hozta ki, de már nem tudták megmenteni az életét. A férfi korábban a haditengerészetnél dolgozott, 38 éves volt.

A búvárok azt mondták, nagyon nehéz terep, de nem adják fel, folytatják a mentést. Volt olyan mentő, aki arról beszélt, nagyon bíznak benne, hogy pénteken vagy szombaton sikerülni fog.

A mentésben több nemzet képviselői is részt vesznek, köztük ausztrál rendőrök, amerikai katonák, brit barlangászok és több mint ezer thaiföldi katona.

A nemzetközi mentőalakulatok hétfőn csodával határos módon épségben találták meg a csapatot négy kilométerre a barlang bejáratától, egy száraz sziklán kuporogva. Ez azonban nem jelenti a fiatalok megmenekülését, ezért azon dolgoznak, hogyan tudnák kihozni őket, mielőtt az újabb eső megérkezik.

Rovatok