Index Vakbarát Hírportál

A következő 3-4 napban kellene kihozni a gyerekeket

2018. július 7., szombat 20:44

Versenyt futnak az idővel a thaiföldi barlangban rekedt gyerekcsapat kimentéséért. HA helyi hatóságok arra készülnek, hogy az elkövetkező 3-4 napban nyílhatnak a legjobb lehetőségek a felszínre hozatalukra, mielőtt újabb heves esőzések sújtják a területet.

A 11–16 éves fiatalok, 12 gyerekfocista a 25 éves edzőjükkel még június 23-án mentek be egy barlangba, de a heves esőzések miatt már nem tudtak kijönni. A barlangban villámgyorsan megemelkedett a vízszint, elzárva a bejáratot.

Közben az érkező heves esőzés miatt a mentőcsapatot egyre jobban szorítja az idő. Felmerült, hogy a csoportot búvárúszásra oktatják, de néhány diák rossz úszó, a kijutás még a gyakorlott búvároknak is megterhelő, nem beszélve arról, hogy a zavaros vízben nehéz a tájékozódás, egyes helyeken szinte semmit sem látni a víz alatt. Pénteken egy, az oxigénpalackokat a tervezett menekülési útvonalon elhelyező búvár meghalt. További problémát okoz, hogy a különböző akadályokkal, sziklákkal, törmelékkel terhes úton a felszín alatti áramlatok is nehezítik az előrejutást.

A mentőalakulat más menekítési módszert is fontolgat. Ennek a kettesszámú tervnek a lényege, hogy a barlangrendszert rejtő hegyről 600 méteres mélységbe lefúrnak és kiemelik a csoport tagjait. Ennek az ötletnek a kivitelezése azonban még folyik.

A mentési munkálatokat vezető kormányzója azt mondta, több mint száz próbafúrást végeztek, de még mindig nem sikerült meghatározni a csoport pontos helyzetét. Hozzátette, nem fogják elhamarkodni a mentőakciót annak ellenére sem, hogy csökken az oxigén szintje a barlangban, és hogy újabb monszunesők várhatók. Ha nagyon heves lesz az esőzés, és a helyzet súlyossá válik, akkor hamarabb ki kell hozni a csoport tagjait – mondta a kormányzó.

(Borítókép:  Thai Haditengerészet katonáit az elárasztott Tham Luang barlangban a 12 fiú mentési műveletei során. Fotó: Reuters)

Rovatok