Index Vakbarát Hírportál

Elkészült Elon Musk gyerekmentő kapszulája

2018. július 9., hétfő 10:58

Elon Musk pénteken jelentette be, hogy az űrkutatással foglalkozó SpaceX és az alagútfúrással foglalkozó Boring Company mérnökeit küldi Thaiföldre, hátha kitalálnak valamit, amivel segíthetnek a barlangban rekedt gyerekfocicsapaton. Magyar idő szerint szombaton délelőtt a szakemberei már konzultáltak a helyi mentőcsapattal, és arra jutottak, hogy  mentőkapszulákat kéne bejuttatni a gyerekekhez, amiben jó eséllyel túlélhetnék a kifelé vezető utat.

Musk egy kicsi, gyerekméretű tengeralattjárót említett, amihez a Falcon rakéta-technológiáját is felhasználnák. „Elég könnyű, hogy 2 búvár elbírja, de elég kicsi, hogy átférjen a szűk réseken" – írta Musk, hozzátéve, hogy 8 óra alatt megépítenék és 17 óra alatt a helyszínre juttatnák a mentőkapszulákat.

Azonban a  thaiföldi mentőcsapat ezt nem tudta megvárni, mert jobban sürgetett az idő, és megkezdték a mentést

Ennek ellenére a mentőkapszula elkészült, sőt a teszteken is túl van. A fémből készült prototípusban elfér egy felnőtt is, de építettek egy 30 centiméterrel kisebbet és egy felfújhatót is a könnyebb manőverezés érdekében.

Vasárnap sikerült négyet kimenteni a barlangban rekedt gyerekek közül. A gyerekeket 48 órás kórházi megfigyelés alatt tartják, így a szülők sem tudják, melyik négy gyerek jutott ki. A mentés hétfőn fél tíz körül indult újra, erről itt olvashat bővebben>>>

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Elkészült Elon Musk gyerekmentő kapszulája

Bár a mentés már megkezdődött, még lehet, hogy hasznát veszik.

1963 · Jul 09, 2018 10:58am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

(Borítókép: Twitter / Elon Musk / Reuters)

Rovatok