Index Vakbarát Hírportál

Trump az 53 éves konzervatív Brett Kavanaugh-t jelölte a legfelsőbb bíróságba

2018. július 10., kedd 05:22 | aznap frissítve

Brett Kavanaugh bírót jelöli Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság új tagjának.

Donald Trump helyi idő szerint hétfőn este a Fehér Házban jelentette be döntését. Az elnök beszédét és a főbírójelölt bemutatását valamennyi amerikai televízió élőben közvetítette, írja az MTI.

Az 53 éves konzervatív Brett Kavanaugh jelenleg Washington DC fellebbviteli bíróságának tagja. Donald Trump "briliáns jogászként" mutatta be jelöltjét, és hangsúlyozta, hogy kifogástalan szakmai előélettel, illetve páratlan felkészültséggel rendelkezik, valamint "bizonyítottan elkötelezett" a törvény előtti egyenlőség elve mellett.

Új tag jelölésére azért volt szükség, mert Anthony Kennedy főbíró pár héttel ezelőtt bejelentette, hogy visszavonul. Kavanaugh jelölését támogatta a Fehér Ház jogi főtanácsadója, Don McGahn is, aki a jelölési folyamatot irányította. 

Rövid beszédében Kavanaugh a törvény betű szerinti betartását ígérte. Külön kiemelte, hogy Washington DC-ben családjával együtt egy katolikus közösség tagja.  

Brett Kavanaugh a Yale Egyetemen végzett. Fiatal jogászként annak a Kenneth Starr bírónak volt a munkatársa, aki a kilencvenes években a Bill Clinton akkori elnök elleni vizsgálatot irányította, később pedig a George W. Bush vezette Fehér Házban volt jogi tanácsadó.

Az, hogy Kavanaugh a törvény betű szerinti betartását ígéri, jó hír az amerikai fegyverlobbinak, amely gyakran hivatkozik az alkotmányban foglalt önvédelem jogára.

Kavanaugh jelöltségét a szenátusnak kell jóváhagynia. Hosszadalmas vitára számíthat, hiszen a demokrata párti szenátorok már közölték: nem támogatják Trump jelöltjét. Szerintük a jelöléssel egyrészt meg kellett volna várni az őszi félidős választásokat, másrészt pedig Kavanaugh megszavazásával a legfelsőbb bíróság konzervatív irányban tolódik el. Kavanaugh ugyanakkor a fellebbviteli bírói kinevezésekor már sikeresen szerepelt a nagyon kemény szenátusi meghallgatáson.

A legfelsőbb bírói kinevezés egy életre szól, és az amerikai politikai és közéletben rendkívül fontos döntés. A szövetségi legfelsőbb bíróság ugyanis az amerikai életet meghatározó, kötelező erejű döntéseket hoz.

Rovatok